Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /латиница

На обронцима Јахорине трагали за несталима, мјештани узнемирени

Извор: Филтер

Након информација које су се претходних дана појавиле на друштвеним мрежама, а у којима је видљиво да је на подручју села на обронцима Јахорине неколико десетина особа тражило посмртне остатке припадника такозване Армије РБиХ, мјештани су негодовали и питали ко и зашто борави на њиховим приватним посједима.

Прикупили смо детаљније информације и сазнали да се све дешавало 17. септембра када је већа група непознатих особа уочена на подручју села Kасидоли, Орчеве воде и Улобићи.

Један од мјештана се упутио у ова села и затекао групу на приватним имањима Мијовића, Гранзова, Ћира и Ћосовића.

Одмах је обавијештена и полиција која је утведила да је ријеч о раду Института за нестала лица БиХ.

Како су потврдили из Института, њихови истражиоци су излазили на Требевић и Јахорину ради лоцирања и узимања координата за локације на којима, према изјавама свједока, постоји вјероватноћа да се налазе посмртни остаци несталих за којима се трага. Узете су координате за најмање двије локације које ће у наредном периоду бити предмет обраде, потврђено је Срни из Института.

“Заједно са истражиоцима Института, на терен су тога дана изашли и запослени Норвешке народне помоћи који су локације претражили уз помоћ обученог пса, белгијског овчара, трагача за посмртним остацима. У потрази су учествовали и активисти и планинари који су се самоорганизовали и дошли да покушају лоцирати мјеста погибије-нестанка својих чланова породице, другова и познаника”, кажу у Институту.

Шта кажу у полицији?

Занимало нас је да ли су све ове особе имале право на долазак на поменуте локације и каква је улога полиције у сличним ситуацијама.

Из Полицијске управе Источно Сарајево одговарају да је полиција након пријаве грађана дошла на локацију те да је утврђено да је боравак на том подручју дио рада у надлежности Института за тражење несталих лица.

Како даље објашњавају, уколико дође до радова на копању и тражењу посмртних остатака, полиција ће бити обавијештена и стално присутна.

Позвали су мјештане и власнике имања да полицији пријаве уколико је дошло до било каквог оштећења њихове имовине током недавног боравка поменуте групе.

Мјештани огорчени: Како без икаквог питања и најаве долазе?

Мјештани и власници имања огорчени. Како кажу, сазнали су да су на њиховим имањима непознате особе а утврдили да су међу њима и бивши припадници такозване Армије РБиХ и њихови потомци. Одмах је то изазвало болно подсјећање на децембар 1992. године, вријеме у коме су мјештани ових села доживјели велику трагедију.

Како су нам испричали, тада су припадници такозване Армије РБиХ спровели операцију “Kоверат” у којој су ова села спаљена, а недужни цивили убијени на кућном прагу. Војска Ррпублике Српске успјела је тада савладати припаднике такозване АРБиХ, а по свједочењу самих припадника такозване АРБиХ и оних који су руководили операцијом, на ова села у децембру 1992. упућени су њихови припадници махом из Јабланице, Мостара, Коњица…На марш према Јахорини и Требевићу са зборног мјеста у Крлетиној Луци кренуло је тада скоро 400 припадника такозване Армије РБиХ.

Све то дешава се у ноћи Никољдана, док постоји план да додатних 250 припадника крене 20. децембра, пише између осталог Шефко Хоџић.

Мјештани села на обронцима Јахорине кажу да их је посебно запрепастило сазнање да су 17. септембра у групи коју је предводио Институт били и они који су 1992. учествовали у операцији “Коверат”.

Поручују да боравак овако велике групе људи на истом подручју на коме су се прије 30 година десиле страшне сцене убистава и паљења кућа, у најмању руку узнемирава. Инсистирају на томе да је о њиховом боравку и разлогу доласка прво требало обавијестити надлежне институције и власнике приватних имања.

Фотографије које објављујемо прослиједили су нам мјештани и власници имања на којима су боравиле поменуте особе. Неке од њих објављене су на фејсбук страници “Јединствена организација бораца-бранилаца Коњица”. Фотографије су са те странице убрзо избрисане.

Filter 2019