Монографија поводом првих 30 година Универзитета у Источном Сарајеву

Извор: Срна

Монографија “30 година Универзитета у Источном Сарајеву”, у којој је садржана историја Универзитета од постанка до данас, представљена је вечерас на Филозофском факултету у Палама.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Kулић изјавио је да се идеја за писањем монографије појавила прије двије године да би се на једном мјесту забиљежило све битно за настанак овог универзитета и да би се људи који су у томе учествовали отргли од заборава.

“У књизи су обједињени сви догађаји и људи битни за Универзитет од настанка до данас”, рекао је Kулић и изразио наду да ће ова монографија, као дио историје Републике Српске, бити основ за писање нових монографија поводом 40, 50, а нада се и 100 година постојања Универзитета у Источном Сарајеву.

Kонстатујући да монографија представља историју овог универзитета приказану сликом и ријечју, Kулић је навео да сваки од 15 факултета и двије академије у саставу Универзитета имају своје поглавље.

“Ми данас славимо не само јубилеј 30 година постојања Универзитета у Источном Сарајеву, већ и његове импресивне резултате у области образовања, науке, културе, умјетности”, рекао је Kулић.

Он је истакао да су наука, култура и умјетност, поред државе и цркве, основни стубови одбране српског идентитета.

У склопу обиљежавања 30 година Универзитета у Источном Сарајеву данас је на Палама одржан научни скуп “Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске”, потписан споразум о сарадњи између Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Института за савремену историју у Београду, те промовисана књига “Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе 1985-1995” чији је аутор академик Јелена Гускова.

Filter 2019