Thu. Sep 29, 2022
ћирилица /latinica

Mitropolit Hrizostom: Petar Dabrobosanski Hristova slika u Sarajevu

Izvor: Srna

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Dabrobosanski Hrizostom poručio je danas da je Sveti Petar Sarajevski svojevremeno bio Hristova slika u Sarajevu, koji je stradao zbog pravoslavlja, Svetoslavlja i da njegova svijetla žrtva treba da bude nauk za srpska pokoljenja.
“Čestiti mitoropolit Petar Daborobosanski bio je onomad Hristova slika u ondašnjem Sarajevu”, rekao je vladika Hrizostom, obraćajući se vjernicima i zvaničnicima u hramu Petra Svetog Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima, gdje je služio Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje sveštenstva, povodom Dana i krsne slave grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Sarajevskog.

Prema njegovim riječima, današnji dan je velika uspomena na svetomučenika Svetog Petra Dabrobosanskog, čija su slava i čestitost sabrali danas vjernike Sarajevsko-romanijske regije da se mu se poklone, kao i njegovom ocu, narodnom tribunu čestitom vojvodi Bogdanu.

“Petar Sarajevski, kao ugledan i veličanstveni mitorpolit, bio je najbolji primjer kako treba da se Srbi bore protiv Austrougarske monarhije. On je bio mudar kao zmija, a bezazlen kao golub”, rekao je vladika Hrizostom, podsjećajući na mučeničko stradanje srpskog naroda i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu.

Prema njegovim riječima, Petar Sarajevski ni u tadašnjim, najtežim trenucima, nije želio da napusti svoje sunarodnike i vjernike u Sarajevu i ostao je odan Srpskoj pravoslavnoj crkvi do kraja života, u čije ime je i strašno postradao, kao velikomučenik i pastir svog naroda.

Mitropolit Hrizostom naglasio je da su Svetog Petra Dabrobosanskog cijenili i uvažavali i predstavnici drugih konfesija u BiH, ali i da je velika sramota da ga je uhapsio katolički fratar iz Livna, uz javnu prijetnju da se ćirilica mora ukinuti u roku do 24 časa, što je Petar odbio.

“Dakle, veliki Sveti Petar bio je slika Hristova u ondašnjem u Sarajevu, a o tome svjedoče i brojna žitija o njegovom životu, koja su pisali uvaženi intelektualci”, rekao je mitropolit Hrizistom.

Filter 2019