Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Митрополит Хризостом: Петар Дабробосански Христова слика у Сарајеву

Извор: Срна

Његово високопреосвештенство митрополит Дабробосански Хризостом поручио је данас да је Свети Петар Сарајевски својевремено био Христова слика у Сарајеву, који је страдао због православља, Светославља и да његова свијетла жртва треба да буде наук за српска покољења.
“Честити миторополит Петар Даборобосански био је ономад Христова слика у ондашњем Сарајеву”, рекао је владика Хризостом, обраћајући се вјерницима и званичницима у храму Петра Светог Петра Дабробосанског у Војковићима, гдје је служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење свештенства, поводом Дана и крсне славе града Источно Сарајево – Светог Петра Сарајевског.

Према његовим ријечима, данашњи дан је велика успомена на светомученика Светог Петра Дабробосанског, чија су слава и честитост сабрали данас вјернике Сарајевско-романијске регије да се му се поклоне, као и његовом оцу, народном трибуну честитом војводи Богдану.

“Петар Сарајевски, као угледан и величанствени миторполит, био је најбољи примјер како треба да се Срби боре против Аустроугарске монархије. Он је био мудар као змија, а безазлен као голуб”, рекао је владика Хризостом, подсјећајући на мученичко страдање српског народа и у Првом и у Другом свјетском рату.

Према његовим ријечима, Петар Сарајевски ни у тадашњим, најтежим тренуцима, није желио да напусти своје сународнике и вјернике у Сарајеву и остао је одан Српској православној цркви до краја живота, у чије име је и страшно пострадао, као великомученик и пастир свог народа.

Митрополит Хризостом нагласио је да су Светог Петра Дабробосанског цијенили и уважавали и представници других конфесија у БиХ, али и да је велика срамота да га је ухапсио католички фратар из Ливна, уз јавну пријетњу да се ћирилица мора укинути у року до 24 часа, што је Петар одбио.

“Дакле, велики Свети Петар био је слика Христова у ондашњем у Сарајеву, а о томе свједоче и бројна житија о његовом животу, која су писали уважени интелектуалци”, рекао је митрополит Хризистом.

Filter 2019