Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Мирјана Галинац: Двоје дјеце су ми убиле НАТО бомбе

Фото: Предраг Крстовић

Извор: Срна

Мирјана Галинац, која је у рату изгубила троје дјеце у року од 15 дана, каже да су двоје убиле НАТО бомбе, док је трећи син погинуо као борац Војске Републике Српске.
“Не дај Боже никоме ову трагедију и тугу да дочека као што сам ја. Ни највећем душманину не би то пожељела”, каже Галинац, која је изгубила Радована, Радмилу и Раденка.

Мирјана констатује да јој је живот опхрвала туга и несрећа.

“Добро сам и у памети јер је након погибије сина остало двоје мало дјеце, једно од двије и по године, а једно од годину и по дана”, каже Галинац.

Мирјана каже да јој је унук смјештен у специјалној установи у Приједору јер када је чуо да му је отац погинуо, “скренуо с памети”.

“Нити му могу отићи да га посјетим, нити како треба могу да га чујем телефоном”, прича Мирјана, којој је све троје дјеце сахрањено на гробљу у Грлици у Источној Илиџи.

Она истиче да је огорчена и боли је пуно јер више нико и не пита како је породица Галинац, која је троје дјеце дала за Републику Српску.

Тог 9. септембра 1995. године Раденко је возио сестру Радмилу преко Средњег до аутобуске станице, како би се вратила у Београд, када су бомбе злочиначког НАТО пакта пале на њихово возило, које је одлетјело у ваздух.

Радмила Галинац је на мјесту остала мртва у локви крви, док је Раденко био тешко рањен и оглувио је заједно са командантом једне јединице на том подручју, који је дошао до њега.

Раденко, који је наредног дана преминуо у болници “Жица” у Блажују, гдје га је лијечио чувени хирург доктор Миодраг Лазић, молио је команданта да брине о његовој породици и дјеци.

Доктор Лазић је учинио је све што је било у његовој моћи да спасе Раденка, али му није било помоћи.

Filter 2019