Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Марко Ђого нови декан Економског факултета

Извор: Филтер

Научно-наставно вијеће Економског факултета Пале, Универзитета у Источном Сарајеву, данас је изабрало Марка Ђога за новог декана факултета.

“За ову функцију сам се кандидовао јер сам дијете овог Факултета, за њега сам се професионално везао задњих петнаест и више година и јако ми је стало да опстане и напредује у периоду који је пред нама”, написао је Ђого на својој фејсбук страници.

“Неће бити повлаштених, али ни вјештачког изједначавања. Тачније, тежићемо изузетности, а не просјечности”, поручио је Ђого.

Додао је да је основна функција факултета пренос знања будућим економистима, али у високом образовању то је могуће само уз стално и динамично помицање граница знања и промовисање оних који то успјешн(ије) чине.

“Никада не смијемо да заборавимо да је Факултет, поред образовне, и научна институција. То подразумјева и храброст да се снажније укључимо у јавни дискурс како бисмо својим угледом и у мјери који је то прикладно подржали остварење друштвених и националних интереса, водећи рачуна о космополитском духу науке и просперитету друштва као основном циљу постојања државе”, поручио је Ћого.

Биографија

Проф. др Марко Ђого рођен 30. новембра 1983. године у Сарајеву у породици оца журналисте и мајке дипломираног економсте. Због ратних околности 1992. са породицом напушта Сарајево и прелази на Пале.

Године 2002. завршава Гимназију општег смјера, са одличним успјехом. Одмах уписује Економски факултет на Палама којег завршава 2006. године као студент генерације са просијечном оцјеном 9,15.

Године 2009. завршава постдипломске (магистарске) студије, смјер Пословне финансије и Банкарство на Економском факултету на Палама sa просјечнom оцјенom 9,70.

Докторску дисертацију под називом: „Утицај режима девизног курса на платни биланс Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске“ радио под менторством проф. др. Радована Ковачевића и успјешно одбранио 20.4.2013. године.

Од 2007. године ради на Економском факултету УИС.

Од новембра 2013. године до октобра 2014. фодине обављао је функцију савјетника за економска питања Предсједавајућег дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Од фебруара 2016. године до октобра 2016. године је обављао функцију савјетника за економска питања наченика општине Пале.

Од новебра 2014. године до фебруара 2018. године обављао је функцију продекана на Економском факултету УИС, а од фебруара 2018, до августа исте године и в.д. декана.

Током 2011. године постаје активан члан Удружења економиста Републике Српске –SWОТ, гдје почетком 2012. године преузима функцију руководиоца Секције за банкарство.

Активан је научни радник са радовима објављеним у међународним и националним часописима и на конференцијама у БиХ, Србији, Хрватској, Македонији и Турској. Аутор је двије књиге (Увод у концепт и политику макроконкурентности, 2018, Завод за уџбенике и наставна средства И. Сарајево и Прича о новцу: новац и монетарна политика кроз историју, 2012, Удружење економиста Републике Српске SWОТ), те коаутор је још једне књиге (Национална економија, 2007, Економски факултет у И. Сарајеву).
Kао изузетан студент био је стипендиста Фондације др Милан Јелић, Министарства науке и технологије Републике Српске, Министарства просвете и културе Републике Српске и Града Источно Сарајево.Својим колумнама, у којима се бави актуелним економским темама изазвао је доста пажње како стручне тако и шире јавности.
Ожењен Тамаром Старовлах Ђого са којим има троје ђеце: Андрију (2010), Јакова (2012) и Тајну (2014).
Говори енглески језик.

Filter 2019