Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Лаловић: Улагања гарантују да ћемо имати довољно воде (ВИДЕО)

Извор: Филтер

За разлику од прошле године, ове становници Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева немају редукције воде. Kако је прошле године дошло до великог пада издашности на изворишту Тилава, редукције су биле незаобилазне, каже Љубиша Лаловић, директор КП “Водовод и канализација” Источно Сарајево.

Лаловић, у емисији Хроника Источног Сарајева Елта ТВ, подсјећа да је за годину дана урађено много, па би потрошачи који се водом снабдијевају из водоводног система предузећа Водовод и канализација Источно Сарајево требало да у наредним годинама имају уредно водоснадбијевање.

Осим каптирања два врела у водоводни систем, највећа гаранција уредног водоснадбијевања је каптирање изворишта Грапски млини, у трновском насељу Kијево, и његово повезивање са извориштем Тилава. Радови су у року, а када све буде завршено ризика од несташице воде више неће бити, поручио је Лаловић.

Издашност Тилаве ове године није падала испод 110 литара у секунди, извориште Топлик даје 35-40 литара воде, а два изворишта која су каптирана прошле године дају око 15 литара. Уз Грапске млине то је више него довољно воде за три општине. У Вододводу размишљају и унапријед па се траже сви доступни извори како би се уредно снабдијевање гарантовало деценијама унапријед. У току је и испитивање земљишта у потрази за подземним водама и стварање услова за обезбјеђење додатних количина воде.


Filter 2019