Конкурс није поништен, Кајганић предложен за главног тужиоца

Извор: Глас Српске

На данашњој сједници Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ одлучено да неће доћи до поништења конкурса за главног тужиоца те да ће Миланко Кајганић бити предложен за ту функцију, пише „Аваз“.

Приједлог Подвијећа је био да Кајганић треба бити кандидат и на сљедећој сједници изложити план рада. Од 13 присутних 10 је гласало за, један је био против и два суздржана.

Шеф одјељења за именовања Јасмин Чалија, у уводној ријечи је истакао да ће расправљати о конкурсу за позицију главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

“Пријављено је седам кандидата. Креирана је након разговора ранг листа, прворангирани је Кајганић Миланко. Три кандидата су испунила услов да их Савјета размотри.  Подвијеће је одржало састанак 26. септембра и разматрало је ствари ван ранг листе. Постављено је питање интегритета другорангираног и трећерангираног кандидата. Вијеће се опредијелило за равноправан третман према свим кандидатима и предложило да се Конкурс понови”, рекао је Чалија.

Подвијеће ВСТС-а је претходно предложило поништавање конкурса за избор главног тужиоца.

На ранг листи су били Миланко Кајганић, Мирослав Јањић, Диана Кајмаковић и Сеид Марушић. Марушић није прешао праг тако да је Вијеће разматрало прва три кандидата.

Констатовано је да се поставља питање интегритета Кајмаковић, потом је нарушен и интегритет Јањића којем је изречена дисциплинска мјера.

У међувремену, Јањић је одустао од своје кандидатире.

Један од чланова Подвијећа Саша Сарајлић рекао је да су предложили понављање конкурсног процеса због рушења интегритета једног кандидата, те да је створена јако ружна атмосфера.

Већински став Подвијећа, због тога што је у оптицају остао један кандидат, био је да се конкурс поништи.

Подвијеће је на крају донијело одлуку да предложи ВСТС-у да Кајганић буде предложен за наредну сједницу ВСТС-а и изложи свој приједлог рада.

Filter 2019