Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

„Инвестирајте у окончање туберкулозе. Спасите животе“

Извор: Филтер

Црвени крст Републике Српске значајну пажњу посвећује здравственом просвјећивању становништва, посебно превенцији туберкулозе, те с тога сваке године, у периоду од 14. до 21. септембра обиљежавају Недјељу борбе против туберкулозе.

“Ова активност се реализује на нивоу цјелокупне организованости Црвеног крста Републике Српске с циљем указивања важности познавања симптома туберкулозе и начина превенције и лијечења”, саопштено је из Црвеног крста Републике Српске.

Овогодишњи мото Недјеље борбе против туберкулозе гласи „Инвестирајте у окончање туберкулозе. Спасите животе“.

У току Недјеље борбе против туберкулозе општинске и градске организације Црвеног крста Републике Српске реализоваће низ различитих активности које су подијељене на здравствене, социјално-хуманитарне, хигијенско-епидемиолошке и еколошке и информативно-едукативне и промотивне активности.

Те активности се односе на организовање акција мјерења крвног притиска и нивоа шећера у крви, акције добровољног давалаштва крви, предавања у здравственим и образовним установама о личној хигијени и кућној њези, те посјете обољелим на одјељењима за плућне болести, стационарима и онима на кућном лијечењу.

Такође, волонтери и запослени у ООЦК/ГОЦК ће реализовати акције уређења животне средине, паркова, улица, дворишта, те вршити продају грађанских маркица.

Узимајући у обзир да је ТБ изљечива болест потребно је радити на информисању и едукацији опште популације о туберкулози, са посебним фокусом на маргинализоване и ризичне групе, што би у великој мјери помогло код превенције, контроле и лијечења TБ-а, поручују из Црвеног крста.

 

Filter 2019