Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

За грађане који штеде струју рачуни ће бити мањи 30 до 100 одсто

Извор: Срна

Генерални директор предузећа Електропривреда Републике Српске Лука Петровић изјавио је да је у припреми програм путем којег ће грађанима који од октобра до марта идуће године уштеде од пет до 20 одсто електричне енергије рачуни бити умањени за 30 до 100 одсто.

Петровић је истакао да је у припреми софтвер за обрачун електричне енергије који ће бити представљен свим грађанима Републике Српске како би остварили уштеде у својим буџетима.

Он је појаснио да ће грађани који уштеде пет до 20 одсто електричне енергије имати попуст на рачунима од 30 одсто, а ако остваре уштеду од 20 одсто онда ће имати попуст на електричну енергију 100 одсто.

Према његовим ријечима, на рачуну има мрежарина која припада регулисаној дјелатности и која се не може умањивати, али се може умањити рачун за електричну енергију.

“Рачун за електричну енергију који је у просјеку био 100 КМ за прошли октобар, за овај октобар ће коштати 45 КМ или 50 КМ, ако је остварена уштеда од 20 одсто киловат часова, а ако сте имали рачун од 70 КМ ви ћете очекивати у октобру да платите око 32 КМ”, рекао је Петровић новинарима у Бањалуци.

Он наглашава да је веома тешко организовати рестрикције, а да ће овај програм омогућити да грађанин оствари уштеде у свом буџету.

Петровић је рекао да ће овај ресурс у наредним мјесецима бити веома оскудан, тражен и добро плаћен, а већ данас цијена електричне енергије на берзама за јануар је 1.000 евра за 1.000 мегават-часова, што значи да један киловат-час кошта двије марке, а то се потроши док се скува кафа.

“Овај програм ће бити предочен свим грађанима Републике Српске у жељи да остваре уштеде у својим кућним буџетима иако су рачуни за електричну енергију најповољнији у односу на све остале комуналне услуге”, напоменуо је он.

Петровић каже да ће истовремено Електропривреда Републике Српске остварити веће приходе које ће искористити за стабилност свог система и за започете инвестиције.

Он је напоменуо да је ова година била екстремно сушна, а најављују се топла јесен и блага зима, што значи да неће бити добра хидрологија и то је јасан знак да ће владе у региону које увозе електричну енергију морати прибјегавати и рестриктивнијим мјерама.

Петровић наглашава да у Републику Српску, која има вишак електричне енргије, већ долазе озбиљни партнери из европских земаља у жељи да пренесу своје производне капацитете у Српску уз услов да потпишу дугогодишње уговоре о потпуном снабдијевањау, који се нигдје не дају осим у Српској.

“Зато ово можемо да искористимо као предност јер једини на Балкану можемо да понудимо наше потенцијале производним погонима из Европе, да отворимо нова радна мјеста, да повећамо БДП у Републици Српској”, истакао је Петровић и додао да имају пројекат који нуде свим привредницима.

Filter 2019