Елек о гасификацији источног дијела Републике Српске (ВИДЕО)

Извор: Филтер

У Источном Сарајеву одржана је презентацији Пројекта гасификације источног дијела Републике Српске, којим би били обухваћени Шековићи, Власеница, Игришта, Милићи, Хан Пијесак, Пале, Јахорина, Трново, као и проширења гасне мреже на територији општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

На иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика гасна мрежа требало би да буде проширена и према Рогатици, Сокоцу и Вишеграду.

О томе шта се тачно планира, колико ће овај пројекат трајати и шта гасификација значи за привреду и домаћинства, у емисији Хроника Источног Сарајева Елта елевизије, говорио је Недељко Елек, директор предузећа “Сарајево гас” Источно Сарајево.

Гас у БиХ улази на Шепку а прва станица са које креће преузимање на траси будућег гасовода биће Шековићи. Из подстанице у мјерној станици у Јаковцима креће нови магистрални вод или гасовод, који ће доћи до постојеће мреже у Источном Сарајеву.

Предузеће “Сарајево гас” Источно Сарајево је финансирало реконструкцију постојеће станице у Шековићима која садашњим капацитетом може подмирити потребе за гасом те регије.

Са друге стране гасна мрежа развијена је у дијелу Источног Сарајева, па ће развој ићи из оба смјера – са једне стране наставља се гасификација Источног Сарајева покривањем Пала и Јахорине, а са друге од Шековића ка Милићима и Власеници.

План је обиман али прва конкретна активност биће изградња гасне станице у Палама. Станица ће бити смјештена иза пословне зоне Фамос. Локација је у близини Топлане која ће бити прикључена на гас. Са те локације ће се гас дистрибуисати становништву а урадиће се траса ка Јахорини на којој је велики број заинтересованих корисника.

Пројекат се ради у сарадњи са општинама, па ће тако и Топлана Источно Ново Сарајево бити прикључена на гас. То значи да ће котлови радити на гас а да ће становници који буду изабрали такав начин гријања прикључке радити са топланама.

Сама изградња комплетног гасовода од Источног Сарајева до Шековића трајаће сигурно двије године.

Најважније је, поручује Елек, до краја ове године завршити гаранције Владе за пројекат, потписати све уговоре и ангажовати извођача радова.

План је да се на прољеће крене са изградњом и то у двије фазе – прва Шековићи, Милићи, Власеница а друга Пале, Јахорина и двије топлане.

Filter 2019