Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Дан српског јединства, слободе и националне заставе: Немамо луксуз да заборавимо жртвовање предака

Извор: Глас Српске

Највећа опасност за српски идентитет је губљење језика и историје. Знамо ко смо и шта смо, те шта су преци издржали да бисмо данас имали што имамо и не смијемо дозволити да нам други униште што су они изградили и нама у аманет оставили.  

Поручио је то за “Глас Српске” професор историје на Филозофском факултету у Бањалуци Бошко Бранковић поводом данашњег обиљежавања 15. септембра – Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

За српски народ је, каже, тај датум празник идентитета, у којем се сједињују језик, култура, традиција и вјера.

“Његовим обиљежавањем српски народ показује да је, као народ, способан да памти јер је 15. септембра 1918. године почео пробој Солунског фронта. То је дан у којем лежи наш бол и слава и жеља за постојањем и опстанком као народа. А застава је симбол јединства кроз историју”, каже Бранковић, који ће данас, о овој теми, говорити и на факултету.

И данас је, каже, као и много пута кроз историју српски народ суочен са потребом да сачува свој идентитет, односно да буде оно што јесте.

“А то је народ који не жели да узима нешто од других ни оно што му не припада, нити жели да угрожава друге, али жели да има исто право као и други народи – право на име, историју, културу, језик, традицију, постојање, као и на развијање”, истакао је Бранковић.

Говорећи о положају српског народа у БиХ данас и у прошлости, сигурно је да се историја, на неки начин, понавља.

“Можемо рећи, ако се повуче паралела, да се и данас српски народ бори за неку врсту слободе у БиХ јер је она увијек била у плановима великих сила”, сматра овај професор.

Од када су Република Српска и Србија први пут заједнички обиљежиле 15. септембар, то је оспоравано са разних страна, а Бранковић, истичући да ће тако бити и у будућности, наглашава да Срби морају да истрају у очувању и одржавању тог празника.

“И други народи имају дан заставе. Нисмо једини. Ако једна Француска, па и Русија и Њемачка могу, зашто не бисмо и ми”, закључио је Бранковић, који је честитао 15. септембар свим Србима са обје стране Дрине, али и широм свијета гдје год се налазили.

Свечана манифестација посвећена обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе биће организована данас у Бијељини, у коју стижу бројни званичници Српске, те предсједник Србије Александар Вучић.  

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обиљежава се од 2020. године. Празник се обиљежава 15. септембра, јер је тог дана почео пробој Солунског фронта у Првом свјетском рату.

Filter 2019