Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Већа права за грађане: Шеранић о новом закону о обавезном здравственом осигурању у Српској

Фото: РТРС

Извор: Срна

Приједлогом закона о обавезном здравственом осигурању, који би сутра требало да буде разматран у Народној скупштини Републике Српске, предвиђена су већа права за грађане, али и бројне новине којима ће се знатно унаприједити здравствени систем Српске, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Шеранић је навео да су овим законским рјешењем, на иницијативу предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, у оквиру програма нових мјера пронаталитетне политике предвиђени и бесплатни пренатални тестови за све труднице у Републици Српској.

“Једна од новина која ће заживјети након усвајања свих потребних нормативних аката, а коју регулишу управо Закон о здравственој заштити и Закон о обавезном здравственом осигурању, јесте да ће родитељи дјеце до 15 година моћи да буду у пратњи дјетета које се налази на болничком лијечењу, док је сада старосна граница дјетета шест година”, рекао је Шеранић за РТРС.


Он је додао да је приједлогом закона о обавезном здравственом осигурању, између осталог, прецизније дефинисана и област лијекова, вантјелесне оплодње, као и бројне друге области, чиме се пацијентима обезбјеђују још већа права и боља здравствена заштита.

Шеранић је рекао да је овим приједлогом закона предвиђено да ће мајкама које “чувају” трудноћу на боловању бити исплаћен пун износ плате.

Приједлогом закона о обавезном здравственом осигурању, између осталог, прецизније је дефинисана и област лијекова, вантјелесне оплодње, као и бројне друге области, чиме се пацијентима обезбјеђују још већа права и боља здравствена заштита, наводи се у образложењу овог акта.

На захтјев Владе Републике Српске, у Бањалуци ће сутра бити одржана посебна сједница Народне скупштине на којој би посланици требало да разматрају и Приједлог закона о обавезном здравственом осигурању.

Filter 2019