Без првачића 121 подручно одјељење у Српској

Извор: Независне новине

У школској 2022/2023. години у Републици Српској није било уписаних ученика у прве разреде основних школа у чак 121 подручном одјељењу, потврђено је за “Независне новине” из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Додали су да је у четири централне школе и 81 подручном одјељењу уписан само по један ученик.

Александар Мајић, демограф, рекао је за “Независне новине” да је смањен број ученика у основним школама рефлексија смањеног наталитета.

“Ово је једна од директних посљедица мале стопе рођених. Ако погледамо статистику, у посљедњих 25 година видимо да је у основним школама у Српској за више до 40.000 смањен број уписаних ученика у школе”, рекао је Мајић.

Kако је додао, иако је додата још једна година школовања, депопулација ученика је евидентна.

“Додали смо једно одјељење, односно прије је основно образовање трајало осам разреда, а сада је то девет, значи да је фактички број тих ученика за око 50.000 мањи”, рекао је Мајић.

Према његовим ријечима, смањен број ученика највише је изражен у малим руралним подручјима.

“И ту је највише угашених одјељења, а то је управо у мањим општинама, мањим срединама, као и сеоским подручјима”, рекао је Мајић.

Kако је рекао, највећи дефицит у школама је у оним мјестима која су много удаљена од великих градова.

“Видимо да је прилив становништва усмјерен ка већим срединама, односно у градовима се губитак основаца толико и не осјети. Ми чак у неким насељима која се граде имамо повећан број становништва, гдје је присутна тенденција повећаног броја ученика”, рекао је Мајић.

Поред наталитета, који је веома низак, Мајић као један од разлога наводи и миграцију становништва, која је посљедњих година све већа, а као највећи проблем наводи исељевање младог становништва.

“Некад у прошлости у иностранство је одлазио само главни члан породице, а његова породица је остајала овдје. Сада је то потпуно другачије, одлазе читаве породице и ми губимо радну снагу прије свега, али и базу дјеце”, закључује Мајић.

Милорад Надаждин, предсједник Актива директора основних школа херцеговачке регије и директор ОШ “Свети Василије Острошки” Требиње, рекао је за “Независне новине” да је на подручју ове регије ове године само једно подручно одјељење угашено.

“Подручно одјељење у школи ‘Његош Берковић’ је угашено јер није било ниједног уписаног ученика у овој школској години, док у осталим школама нисмо имали таквих случајева”, рекао је Надаждин.

Filter 2019