“Бајка о зачараној лепотици” отвара чаробни свијет “Лут феста”

Извор: Глас Српске

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу 23. “Лут фест 2022 Источно Сарајево”, најјстарији позоришни фестивал за дјецу у Српској биће отворен у понедјељак и трајаће до 30. септембра.

Манифестацију отвара “Бајка о зачараној лепотици” коју ће у 18 часова извести Позориште лутака “Пинокио” из Београда, а на свечаном отварању овом театру биће уручена плакету “Златна  анима – Радослав  Лазић” за допринос развоју и афирмацији луткарске умјетности и традицији луткарства коју оно његује пола вијека.

На фестивалу учествују позоришта из Србије, Републике Српске, БиХ, Бугарске, Естоније и Израела. У оквиру такмичарског и пратећег програма биће реализовано 20 програма, луткарске представе, мастер клас предавања, креативне луткарске радионице и промоције књига.

Директор и селектор “Лут феста” Витомир Митрић за “Глас Српске” је истакао да мото овогодишњег феста “Дијете и сценска лутка” представља мисију коју “Лут фест” спроводи 23 године, кроз едукацију и социјализацију дјеце. 

“Бајка о зачараној лепотици” јесте прича намијењена дјеци предшколског и школског узраста, а порука која је скривена у њој је веома значајна. Ова бајка може да помогне најмлађим гледаоцима да се повежу са вриједностима које су скривене дубоко у овој причи и са проблемима који их очекују у будућности”, рекао је Митрић.

Нагласио је да захваљујући тематском истраживању и обогаћивању савременог позоришта лутака оно садржајно преображава постајући неопходност и нова љубав вјерне дјечије публике.

“Дијете је у фокусу значајне умјетничке симбиозе коју представљају сценска лутка и најмлађа публика. Пратећи нове умјетничке тенденције “Лут фест” настоји да промијени старе концепте луткарских представа и дјелује у процесу модернизације и развоја луткарства и алтернативног облика едукације”, казао је он.

Додао је да је ово фестивал малих форми са посебно израженом естетиком лутковности.

“Луткарска позоришта данас одликује разноликост жанрова, техничких система лутака, стилских рјешења, висок степен типизације и умјетничке симболике. Ови елементи веома су важни у селектовању представа и осмишљавању програма”, рекао је Митрић.

О представама такмичарског програма одлучиваће међународни жири који чине бугарски редитељ и професор Боњо Лунгов, глумац и редитељ из Србије Небојша Бобан Јовановић, те професор и музички педагог из РС Младен Јанковић.

Овогодишњи пратећи програм обогатиће креативне радионице и радионице анимације лутака. Поред тога, у оквиру едукативног програма ове године биће одржани промоција књиге и мастер клас “Дијете и сценска лутка”.

Професор Боњо Лунгов и професор Константин Каракостов из Бугарске одржаће мастер клас предавање “Креације луткарских ликова кроз музику”. Перформански  који  настану  на  радионицама биће изведени на свечаној церемонији затварања фестивала.

Са циљем децентрализације културе и умјетности у оквиру пратећег програма фестивала планирана су играња представа у Културним центрима Пале, Хан Пијесак и Зворник.

Програм

На програму другог фестивалског дана, у уторак, је представа “Дечак и месец” у режији Вјере Видов, Народног позоришта “Тоша Јовановић”, која ће бити одиграна у 10 часова. Истог дана у 18 часова биће одигран комад “Три бајке траже читача” позоришта “Театрило” из Новог Сада.

Filter 2019