Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /latinica

Ambasador Kine uručio 120 knjiga za Katedru sinologije

Izvor: Srna

Ambasador Kine u BiH Đi Ping danas je Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu uručio vrijednu donaciju od 120 knjiga za Katedru za sinologiju Filozofskog fakulteta.

Ambasador Đi izrazio je zadovoljstvo što je prvi put posjetio Univerzitet u Istočnom Sarajevu, istakavši da je na sastanku bilo riječi o međunarodnoj saradnji ove visokoškolske ustanove sa univerzitetima u Kini.

– Vrlo je bitan projekat dvojnih diploma, jer je značajan za obje zemlje. Ovakva vrsta saradnje, a posebno ovakvih zajedničkih sastanka i dogovora mogu nas naučiti nečem novom i boljem. Nadam se da će ovakva saradnja opstati i dalje – istakao je Đi.

Kineski ambasador je rukovodstvu Univerziteta u Istočnom Sarajevu čestitao 30 godina od osnivanja Univerziteta, napominjući da je to ogroman uspjeh, te poželio još mnogo godina uspješnog rada uz poruku da budu još bolji, jer imaju potencijala.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izrazio je veliku zahvalnost ambasadoru Kine za donaciju knjiga iz 14 različitih oblasti Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta jer će to mnogo značiti studentima, budući da je teško doći do tih udžbenika.

On je istakao da je ovo bila prilika i da analiziraju rad Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta, te su se saglasili da su za 11 godina postignuti impresivni rezultati.

Kulić je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da ova posjeta predstavlja nastavak vrlo uspješne saradnje Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa kineskim univerzitetima, koja traje više od 10 godina, a ostvaruje se posredovanjem Ambasade Kine u BiH.

– Ambasador je to lijepo primijetio, od svih sporazuma koje Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima potpisane sa univerzitetima u svijetu 10 odsto se odnosi na univerzitete u Kini, a konkretna saradnja je mnogo veća od tog procenta – naglasio je Kulić i dodao da je razgovarano o unapređenju saradnje.

On je rekao da se mora krenuti u realizaciju projekta izdavanja dvojnih diploma, jer je pandemija virusa korona usporila taj proces, ali nije zaustavila.

– Mi ćemo vrlo brzo krenuti u konkretnu realizaciju tog projekta – rekao je Kulić.

On je naveo da je drugi projekat o kojem je razgovarano otvaranje Konfucijeve učionice na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na Katedri za sinologiju.

– Tu bi se učenici osnovnih i srednjih škola ove regije pripremali, na neki način, za studiranje kineskog jezika – rekao je Kulić.

Kulić je istakao da je bila čast i privilegija ugostiti kineskog ambasadora, te da je ovo bila prilika da razgovaraju o nastavku saradnje Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa univerzitetima u Kini.

– Imamo fantastičnu saradnju sa univerzitetama u Kini i hvala toj zemlji za svu podršku koju pruža Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Republici Srpskoj, Srbiji, srpskom narodu – naglasio je Kulić.

Filter 2019