Sun. Oct 2, 2022
ћирилица /latinica

Još nije utvrđeno ko je usmrtio napadača u Cetinju: Nema krivice za ubistvo ubice?

Izvor; Glas Srpske

Ukoliko je Cetinjanin N.K. a ne policija, spriječio veći masakr u prijestonici, tužilaštvo bi to moglo kvalifikovati kao nužnu odbranu, a on ne može biti krivično odgovoran, smatra advokat Željko Đukanović.

Đukanović je za “Vijesti” objasnio da nužna odbrana, kako je već Krivičnim zakonikom Crne Gore (KZCG) eksplicitno propisano, sama po sebi predstavlja osnov koji isključuje postojanje krivičnog djela:

“To je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac odbije istovremen ili neposredno predstojeći protivpravan napad, od svog dobra ili dobra drugog… Međutim, s obzirom na do sada u medijima objavljene detalje, pojavili su se stavovi da se radi o krajnjoj nuždi, što po mom stavu nije utemeljeno”, rekao je on.

Pojasnio je da krajnja nužda postoji kao institut u KZCG, ali da se ne radi o krivičnom djelu.

“Ona postoji samo u slučaju kada je djelo učinjeno radi toga da učinilac otkloni od svog dobra ili dobra drugog neposrednu predstojeću ili neskrivljenu opasnost, koja se na drugi način nije mogla otkloniti, uz napomenu da izvori te opasnosti mogu biti i prirodne sile, požar, poplava i dr.”, kazao je on.

Đukanović pojašnjava da je nasuprot tome, kada je riječ o prouzrokovanoj opasnosti, od strane nekog lica, suštinska razlika da li su te radnje bile preduzete tj. usmjerene na povredu nečijeg pravnog dobra:

“U kom slučaju bi se mogao primijeniti institut nužne odbrane ili je u pitanju prouzrokovana opasnost koja nije bila preduzeta u cilju povrede nečijeg pravnog dobra, u kom slučaju bi bila u pitanju krajnja nužda.”

Advokat ističe da je, bez obzira na ekspertize ko je usmrtio počinioca ovog nezapamćenog zločina, njegov kategoričan stav da to lice ni u kom slučaju nije krivično odgovorno, odnosno da nije počinilo krivično djelo.

“Ovo iz razloga što je za postojanje krivičnog djela nužna pretpostavka da je to djelo protivpravno. Međutim, u ovom užasnom događaju i laičkoj javnosti je više nego jasno da u radnji lica koje je usmrtilo počinioca ovog zločina nema protivpravnosti jer je njegova radnja bila neophodno potrebna da se učini sve kako bi se zaštitilo ugroženo dobro – a to je život nedužnih ljudi. S osjećanjem dubokog žaljenja zbog tragičnog i ničim skrivljenog gubitka svojih života, niko ko iole racionalno i osjećajno sagledava sve elemente ovog tragičnog događaja ne može i ne smije biti u dilemi da je lice koje je usmrtilo izvršioca ovog užasnog zločina postupilo u nužnoj odbrani što je eksplicitno osnov isključenja postojanja krivičnog djela, uz napomenu, da je nužna odbrana opšteprihvaćeni institut krivičnog zakonodavstva u svim zemljama”, rekao je on.

VDT utvrđuje ko je ubio Borilovića

Više državno tužilaštvo utvrdiće od čijeg metka je stradao tridesetčetvorogodišnji Vuk Borilović, ubijen nakon što je taj Cetinjanin prethodno ubio deset komšija, među kojima dvoje djece, a teško ranio njih šestoro.

To je “Vijestima” saopštila rukovoditeljka VDT Podgorica, viša državna tužiteljka Lepa Medenica, objasnivši da je povodom tog događaja formiran predmet.

“U cilju potpunog rasvjetljavanja predmetnog događaja, te sprovođenja vještačenja po naredbi ovog tužilaštva, kao i saslušanja svjedoka – očevidaca ovog događaja, doći do dokaza, ko je lišio života lice V.B. koje je, prethodno lišilo života 10 i ranio šest lica”, kazala je Medenica.

To su, juče poslije podne, saopštili i iz Uprave policije, pojasnivši da je prilikom razmjene vatre i jedan njihov službenik ranjen u predjelu glave.

“Do sada sprovedene mjere i radnje ukazuju da je jedan od projektila koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V.B. i tom prilikom ga teško ranio. Nakon naizmjenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V.B., shodno njihovim izjavama i izvještajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V.B. Ovo potvrđuje i izjava svjedoka koji je telefonom razgovarao sa V.B. oko 15.50 časova, odnosno dvadesetak minuta poslije telefonskog razgovora koji je prethodno vodio V.B. Po izjavi svjedoka, u ovom telefonskom razgovoru od 15.50 časova, V.B. je izjavio da je lišio života veći broj lica i da je teško ranjen i da misli da neće preživijeti”, piše u saopštenju.

Kazali su da i dalje utvrđuju okolnosti da li je smrt nastupila kao posljedica teškog ranjavanja ili naknadnog ispaljivanja projektila “na za sada tačno neutvrđen način od strane građanina”.

“U tom smislu, policija ima određene podatke i indicije koje se provjeravaju daljim policijsko-tužilačkom aktivnostima. Uprava policije će, takođe, shodno svojim procedurama, u okviru kompletnog utvrđivanja činjenica o ovom slučaju, provjeriti i sva postupanja svojih službenika kako bi mjerodavno utvrdili da li su ona bila u skladu sa zakonom i standardima”, najavili su.

Filter 2019