Thu. Sep 29, 2022
ћирилица /латиница

Још није утврђено ко је усмртио нападача у Цетињу: Нема кривице за убиство убице?

Извор; Глас Српске

Уколико је Цетињанин Н.К. а не полиција, спријечио већи масакр у пријестоници, тужилаштво би то могло квалификовати као нужну одбрану, а он не може бити кривично одговоран, сматра адвокат Жељко Ђукановић.

Ђукановић је за “Вијести” објаснио да нужна одбрана, како је већ Кривичним закоником Црне Горе (КЗЦГ) експлицитно прописано, сама по себи представља основ који искључује постојање кривичног дјела:

“То је она одбрана која је неопходно потребна да учинилац одбије истовремен или непосредно предстојећи противправан напад, од свог добра или добра другог… Међутим, с обзиром на до сада у медијима објављене детаље, појавили су се ставови да се ради о крајњој нужди, што по мом ставу није утемељено”, рекао је он.

Појаснио је да крајња нужда постоји као институт у КЗЦГ, али да се не ради о кривичном дјелу.

“Она постоји само у случају када је дјело учињено ради тога да учинилац отклони од свог добра или добра другог непосредну предстојећу или нескривљену опасност, која се на други начин није могла отклонити, уз напомену да извори те опасности могу бити и природне силе, пожар, поплава и др.”, казао је он.

Ђукановић појашњава да је насупрот томе, када је ријеч о проузрокованој опасности, од стране неког лица, суштинска разлика да ли су те радње биле предузете тј. усмјерене на повреду нечијег правног добра:

“У ком случају би се могао примијенити институт нужне одбране или је у питању проузрокована опасност која није била предузета у циљу повреде нечијег правног добра, у ком случају би била у питању крајња нужда.”

Адвокат истиче да је, без обзира на експертизе ко је усмртио починиоца овог незапамћеног злочина, његов категоричан став да то лице ни у ком случају није кривично одговорно, односно да није починило кривично дјело.

“Ово из разлога што је за постојање кривичног дјела нужна претпоставка да је то дјело противправно. Међутим, у овом ужасном догађају и лаичкој јавности је више него јасно да у радњи лица које је усмртило починиоца овог злочина нема противправности јер је његова радња била неопходно потребна да се учини све како би се заштитило угрожено добро – а то је живот недужних људи. С осјећањем дубоког жаљења због трагичног и ничим скривљеног губитка својих живота, нико ко иоле рационално и осјећајно сагледава све елементе овог трагичног догађаја не може и не смије бити у дилеми да је лице које је усмртило извршиоца овог ужасног злочина поступило у нужној одбрани што је експлицитно основ искључења постојања кривичног дјела, уз напомену, да је нужна одбрана општеприхваћени институт кривичног законодавства у свим земљама”, рекао је он.

ВДТ утврђује ко је убио Бориловића

Више државно тужилаштво утврдиће од чијег метка је страдао тридесетчетворогодишњи Вук Бориловић, убијен након што је тај Цетињанин претходно убио десет комшија, међу којима двоје дјеце, а тешко ранио њих шесторо.

То је “Вијестима” саопштила руководитељка ВДТ Подгорица, виша државна тужитељка Лепа Меденица, објаснивши да је поводом тог догађаја формиран предмет.

“У циљу потпуног расвјетљавања предметног догађаја, те спровођења вјештачења по наредби овог тужилаштва, као и саслушања свједока – очевидаца овог догађаја, доћи до доказа, ко је лишио живота лице В.Б. које је, претходно лишило живота 10 и ранио шест лица”, казала је Меденица.

То су, јуче послије подне, саопштили и из Управе полиције, појаснивши да је приликом размјене ватре и један њихов службеник рањен у предјелу главе.

“До сада спроведене мјере и радње указују да је један од пројектила који је испаљен од стране полицијских службеника погодио В.Б. и том приликом га тешко ранио. Након наизмјеничне употребе ватреног оружја од стране полицијских службеника и В.Б., сходно њиховим изјавама и извјештајима, у једном тренутку више није било употребе оружја од стране В.Б. Ово потврђује и изјава свједока који је телефоном разговарао са В.Б. око 15.50 часова, односно двадесетак минута послије телефонског разговора који је претходно водио В.Б. По изјави свједока, у овом телефонском разговору од 15.50 часова, В.Б. је изјавио да је лишио живота већи број лица и да је тешко рањен и да мисли да неће преживијети”, пише у саопштењу.

Казали су да и даље утврђују околности да ли је смрт наступила као посљедица тешког рањавања или накнадног испаљивања пројектила “на за сада тачно неутврђен начин од стране грађанина”.

“У том смислу, полиција има одређене податке и индиције које се провјеравају даљим полицијско-тужилачком активностима. Управа полиције ће, такође, сходно својим процедурама, у оквиру комплетног утврђивања чињеница о овом случају, провјерити и сва поступања својих службеника како би мјеродавно утврдили да ли су она била у складу са законом и стандардима”, најавили су.

Filter 2019