Школски прибор поскупио и до 50 одсто

Извор: Глас Српске

 Припреме за повратак ђака у клупе су већ почеле, а након поскупљења уџбеника и аутобуских карата, удар на кућни буџет родитеља су и више цијене школског прибора, које су у односу на прошлу годину скочиле и до 50 одсто.

Полице са свескама, перницама, оловкама и руксацима увелико су попуњене, а судећи по цијенама у књижарама, ово ће бити најскупља припрема за почетак школске године.

Према ријечима трговаца, уџбеници су скупљи за 30 одсто, док су цијене појединих дијелова прибора више и до 50 одсто, па тако торбе коштају и до 120 марака.

“Родитељи већ долазе и понешто купују или гледају цијене, али претходних година у овом периоду било је много веће интересовање. Не знамо да ли је у питању беспарица или чекају крај мјесеца. Сигурно је да ће, ко год може, искористити много тога од прошле године”, рекли су у књижари “Култура”. Истичу да се неријетко дешава да родитељи, када виде цијене, одустану од куповине.

“У просјеку је сваки артикл скупљи за око 30 одсто у односу на прошлу годину, а неке ствари и до 50 одсто. Пернице, свеске, ранчеви и оловке су неопходни и те ствари се купују највише”, казали су у “Култури”.

Према њиховим ријечима, знају се приоритети, а то је основни прибор неопходан за наставу.

“Оловка кошта од 20 фенинга до 1,60 КМ, свеске су од 0,70 КМ па надаље. За пуну перницу потребно је издвојити најмање 15,90 КМ. Примјећујемо да се углавном то и купује јер се не може користити од прошле године”, рекли су нам из ове бањалучке књижаре.

Слична ситуација је и у осталим локалним заједницама. У дервентском “Гатарић групу” казали су за “Глас” да родитељи са дјецом увелико долазе у њихове књижаре како би ђаци спремно дочекали нову школску годину.

“Тешко је говорити колико је све скупље, али оно што је сигурно јесте да родитељи морају издвојити више новца него лани. То је логичан слијед јер је све доста скупље, а то није мимоишло ни прибор”, додали су из “Гатарић група”.

Бањалучанка Милица Марковић има два основца, а за најприоритетнији прибор издвојила је око 150 КМ.

– Купила сам им већ прибор, немам шта чекати јер може бити само скупље. С обзиром на то да је млађем сину био потребан и руксак, уз свеске, оловке, перницу и све остало по дјетету треба минимално од 50 до 70 марака. Наравно, све зависи од тога шта имате од прошле године. Поскупљење је готово 50 одсто, али преживјећемо и ово – рекла је Марковићева.

Несумњиво је да ће родитељи настојати да својим ђацима обезбиједе све потребно за почетак школе, јер осим прибора и књига, морају да купе и одјећу и обућу, а више је него извјесно да ће након комплетирања свега тога новчаници остати полупразни.

Акције

Предсједник бијељинског Удружења потрошача “Звоно” Јован Василић, који је већину радног вијека провео у просвјети, каже да је добро упознат са свим потребама ученика пред почетак школске године, те да оне изискују додатне велике трошкове.

“Надам се да бесплатни уџбеници, о којим је било ријечи на свим нивоима власти, неће остати мртво слово на папиру, јер би се на тај начин умногоме растеретио кућни буџет. Прибор је неопходан и изискује нове намете, а оно што могу потрошачима поручити јесте да прате акције у књижарама и тржним центрима јер на тај начин могу да уштеде нешто новца”, рекао је Василић.

Filter 2019