Фриленсери уплатили 443.000 КМ пореза

Извор: Глас Српске

Порески обвезници који остварују приходе из иностранства, укључујући и зараду од услуга остварену удаљеним радом, такозвани фриленсери, у овој години су уплатили скоро 450.000 КМ пореза.

Фокус рада Одјељења за истраге и обавјештајне послове Пореске управе РС у претходном периоду био је и на истрагама пореских обвезника који имају приливе новца на текућим рачунима путем ПаџПал и Скрилл платформи, као и друга лица која приходе остварују из иностранства, односно такозвани фриленсери.

“На основу података о приходима физичких лица која су остварена из обављања дјелатности путем интернета за страна правна лица Одјељење је сачинило анализу података, те покренуло активности како би наведена лица пријавила приходе и платила порезе која су остварила у претходном периоду”, рекао је “Гласу Српске” директор Пореске управе РС Горан Маричић.

Од укупно 323 физичка лица која су, према подацима банака, остварила приход од 7,37 милиона марака, обавјештења о обавези пријављивања тих прихода запримило је њих 264.

“До краја прошле седмице 140 физичких лица која су остварила приход од 3,20 милиона КМ уплатила су 319.527 марака пореза. Поред њих, приходе од 1,23 милиона марака пријавило је још 29 лица која нису на списковима који су добијени од банака, а која су резултати покренутих активности, тако да је укупно наплаћено 443.021 КМ пореза”, казао је Маричић.

Подвукао је да ће Одјељење за истраге и обавјештајне послове наставити са даљим активностима како би се пријавили и наплатили приходи и од осталих обвезника који их у овом периоду нису сами пријавили.

Економисти истичу да је тренд зарађивања путем рачунара, односно гдје лице не мора бити физички присутно на мјесту обављања посла, све израженији.

“Посебно је пандемија вируса корона убрзала такав начин рада и сигурно ће бављење тиме бити у успону. Многобројне су предности тих занимања, од комфора људи до штедње на свим другим ставкама које други послодавци плаћају. Велики дио послова пребациће се у ову сферу”, рекао је “Гласу” извршни директор Удружења економиста РС СЊОТ Саша Грабовац.

Нагласио је да је Пореска управа РС, за разлику од Србије, примијенила другачији и много бољи приступ увођења фриленсера у порески систем.

“Многи људи, који се баве тиме, желе да редовно плаћају обавезе, па их надлежни обавјештавају како то да ураде. Наравно, треба и даље предузимати мјере да што више фриленсера буде укључено у порески систем како би се смањила нелојална конкуренција. али и повећао приход у буџет”, поручио је Грабовац.

Санкције

Пореска управа позива пореске обвезнике који остварују приходе из иностранства да пријаве те приходе и себе не доведу у ситуацију да сносе санкције.

“Непријављивање оствареног дохотка подлијеже прекршајној, као и евентуалној кривичној одговорности”, поручили су из Пореске управе.

Filter 2019