Thu. Sep 29, 2022
ћирилица /latinica

U pojačanim kontrolama pumpi u Srpskoj naftaši kažnjeni sa još 175.300 maraka

Izvor: Glas Srpske

U pojačanim kontrolama benzinskih pumpi u Srpskoj od 15. avgusta  tržišna inspekcija je u 19 slučajeva utvrdila određene nepravilnosti te  izdala 38 prekršajnih naloga u vrijednosti od 175. 300 KM.

U Inspektoratu RS naveli su da su u proteklih 15 dana kontrolisali 30 benzinskih pumpi. 

Podsjetili su da je tržišna inspekcija od početka marta ove godine pa sve do 30. jula izvršila 181 vanrednu kontrolu benzinskih pumpi. U 115 slučajeva utvrđene su određene nepravilnosti na osnovu čega su inspektori izdali 230 prekršajnih naloga, čija vrijednost premašuje 1.672.000 KM . 

Glavni Republički tržišni inspektor Radivoje Gavrić, posebno se osvrnuo na „odmjeravanje“, kazni od strane nadležnih sudova onim subjektima koji su tražili sudsko odlučivanje.

“Naime uprkost činjenici da je određen broj subjekata na sudu priznao krivicu za prekršaj utvrđen od strane tržišne inspekcije a samim tim i za nezakonito stečenu dobit, sud je odlučio da subjekta kazni samo uslovno”, rekao je Gavrić.   

Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima Uredbom propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata. Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje se maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

Filter 2019