Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

U Bolnici “Srbija” po prvi put urađena operacija atrezije hoane kod djeteta

Izvor: Filter

Na odjeljenju otorinolaringologije i cervikofacijalne hirurgije Bolnice „Srbija“ Istočno Sarajevo po prvi put urađena operacija atrezije hoane kod djeteta starog tri godine, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

„Pacijentu je pri rođenju u našoj bolnici dijagnostikovana atrezija hoane sa desne strane, nakon čega je dijete uredno kontrolisano i praćeno. Hirurško liječenje je podrazumijevalo operaciju atrezije hoane sa postavljanjem intranazalnog stenta koji je imao za cilj održavanje otvora. Šest nedjelja nakon operacije stent se odstranio, nakon čega se konstatovala uredna prohodnost nosa“, istakao je specijalista otorinolaringolije dr Đorđe Pejić.

Naglasio je da je kompletno liječenje proteklo uredno na zadovoljstvo našeg pacijenata, njegovih roditelja i medicinskog osoblja.

„Atrezija hoane je jedna od najčešćih urođenih malformacija nosne duplje. Radi se o nepotpunom suženju ili potpunoj obliteraciji zadnjih nosnih otvora, koji povezuju nosnu šupljinu sa nazofarinskom. Zadnji nosni otvori obično se otvaraju između šeste i osme nedjelje intrauterinog života“, pojasnio je dr Pejić.

Incidenca javljanja je 1: 10 000 kod živorođene djece. Može da bude obostrana ili jednostrana koja je znatno češća. Obostrana atrezija hoane kod novorođenčeta je opasna po život i zahtjeva hitno rješavanje. Bebe do šeste nedjelje života isključivo dišu na nos i zbog toga imaju epizode gušenja kada miruju, jedu ili spavaju, osim kada plaču i tada se stanje popravi.

Dr Pejić je istakao da se kod jednostrane atrezije hoane tegobe javljaju kada je zapušena nosnica koja je normalno prohodna. Iz ovog razloga često ovaj tip atrezije obično ostaje nezapažen odmah po rođenju. Djeca od četvrtog do osmog mjeseca života nauče da dišu kroz usta i tada se javlja jednostrana konstantna zapušenost nosnice i stalni gusti sekret iz nosa koji je često praćen infekcijama.

„Dijagnoza se postavlja tako što se kroz nos plasira mali kateter čiji kraj treba da se vidi ili napipa u usnoj šupljini. Kod sumnje na atreziju obavezan je pregled otorinolaringologa, a u daljoj dijagnostičkoj obradi neophodno je uraditi MSCT regije nosa i epifarinksa. Liječenje je hirurško sa ciljem uspostavljanja normalne funkcije nosa“, zaključuje dr Pejić.

Filter 2019