Уз чашицу ракије Новка 56 година дочекује госте најстарије херцеговачке кафане

Извор: Глас Српске/Милош Васиљевић

Мало је оних који су прошли магистралним путем Билећа – Гацко, да у малом селу препуном историје по имену Корита нису свратили и одморили се у најстаријој херцеговачкој кафани “Ускок” или једноставно “Код Новке”.

И тако већ од 1928. године кафана на пола пута између ове двије херцеговачке општине прича најљепше приче.

Култна кафана преживјела је све ратове и недаће, а крем српске кинематографије, уз познате политичаре, спортисте и пјеваче били су гости ове кафане која се приближава и вијеку постојања. За власницу Новку Тркљу важни су сви гости, ипак за “Глас Српске” истиче да се највише радује посјети обичног, поштеног човјека.

Уз кариране столњаке и покоју чашицу домаће ракије у четири зида за боеме ово збирно мјесто је више од кафане, јер има душу и гостољубивост која је одавно превазишла локалне па и регионалне оквире.

Многе кафане су се отварале и затварале, “Ускок” је остао и опстао, захваљујући својим гостима, али и приступу породице Тркља.

– Првог јуна било је 56 година од када радим у кафани. Свјесна сам да ово што радим није више за мене, ни ја за ово, али шта бих радила. Сврате људи и данас, попијемо кафу и чашу ракије, сад хоћу ли наплатити или нећу и ко ће платити мање је важно, битно је дружење то ми је задовољство и данас – рекла је она.  

Додаје да је цијели свој радни вијек провела у овој кафани па је на тај начин стекла и много пријатеља. Према њеним ријечима, ово је њена свакодневица и нешто без чега не може ни након више од пола вијека друговања у гостионици, а да никада није узела дан годишњег одмора.

– Мени је најважније да су код нас у кафану увијек свраћали и свраћају поштени људи. Ту су и познати, свакако, наш велики Момо Капор био је више пута и у великом броју својих романа помиње и име кафане “Ускок” из Херцеговине. Такође, тетка познатог глумца Милорада Капора је из наше куће, тако да је и он често код нас, увијек дође кад буде у Херцеговини, баш као и Гачанин са београдском адресом становања Драган Бјелогрлић – каже Тркља.

Много је тајни и анегдота које крије ова кафана. Специфична је и по томе што има посебно мјесто гдје се расхлађује пиће.  

– Имамо природни подрум, односно пећину испод куће и некад је то било једино мјесто гдје смо могли охладити пиће. Љепше је много пиће било тада природно охлађено, него сада све ове расхладне витрине. Није то ни сада уништено, мада сада више користим витрину, јер ми је лакше да се не спуштам у пећину – рекла је Новка.

Истиче Тркља да и данас има посла, али потребно је много труда и рада али да је једноставно пристижу и године.

– Посла би било да има ко да ради, нисам више кадра, гарантујем да имам 150 година радног стажа ако би рачунали по осам сати дневно. Неће нико ово да преузме и изузетно је тешко некога наћи да ради, а не могу оставити ту сам провела цијели свој вијек – рекла је Тркља.

Станиша Думнић – Ћале из Корита  више од 50 година са радошћу посјећује ову кафану, а истиче да је то мјесто гдје се попије која чашица ракије, али и запјева херцеговачка ганга.

– Још од малих ногу ова кафана мјесто је гдје радо идем, али и када су велике феште након радова, али и обичним данима. Ово је кафана која спаја људе из Билеће, Гацка, села која припадају Никшићу, али и све путнике намјернике – рекао је Думнић.

Према његовим ријечима, сваки дио године са собом носи посебне чари, ипак, зима је посебна. И док су се времена мијењала гости у овој кафани увијек су били умјерени, одмјерени и културни.

– Посебно буде за Божић, односно за Бадњи дан када људи иду по бадњаке, нико не прође кафану “Код Новке” јер је то традиција и саставни дио људи овог краја. Увијек сам ту био прихваћен као човјек и комшија, а као гост слободан сам рећи да више и не долазим, јер сам ту домаћи – додао је Думнић.

Мала сеоска кафана “Ускок” са манирима гостију која превазилазе и “градску рају” омиљено је мјесто и за возаче, па је и у бившој Југославији била препознатљива као идеално мјесто за одмор, чашицу ракије али и јагњеће месо.

Заштитни знак

Познати херцеговачки новинар Бојан Носовић рекао је за “Глас Српске” да је “Ускок” култно мјесто и од посебног значаја за све људе овог краја. Носовић који је из овог мјеста, а сада живи у Требињу, каже да је чест гост у овом објекту, како с родбином, тако и са пријатељима.

– Новка и њена кафана деценијама су заштитни знак нашег села у које се сви радо враћамо. Због природе посла често сам са људима из свих дијелова наше Херцеговине али и шире, а када им поменем Корита прво питање које добијем је “Гдје вам је Новка”. Та кафана има велики значај за овај крај у сваком погледу. Можда се ми нешто млађи не би ни знали толико добро да није било празничних окупљања код Новке – додао је Носовић.

Пожар

У недавном пожару који је био у рејону села Корита интервенцијом билећких и гатачких ватрогасаца, спасили су све објекте у близини кафане. Велику захвалност Новка Тркља дугује ватрогасцима, али и људима који су надљудским напорима учинили све да не дође до катастрофе.

– Изгорјело је доста шуме, куповали смо годинама дрва да би ово сачували али готово све је изгорјело, сигурно више од 500 метара дрва. Пожар су тада гасили и кум Томо Самарџић, Драган Сворцан, Милош Радовић и један електричар Табаковић који су физички гасили пожар и хвала им до неба, уз ватрогасце који су поштено радили свој посао – рекла је Тркља.

Filter 2019