Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

Petar Blagojević iz Pala jedan od rijetkih MMA boraca u BiH: Iz slastičarnice pravac u ring

Izvor: Glas Srpske

Sedamnaestogodišnji Petar Blagojević iz Pala jedan je od rijetkih u BiH, a jedini na području grada Istočno Sarajevo, koji se bavi mješovitim borilačkim vještinama, poznatijim kao MMA. Ovaj učenik srednje turističke škole, koji tokom raspusta radi u poslastičarnici, sve slobodno vrijeme koristi kako bi trenirao sport u kojem vidi svoju budućnost.

Petar se, kao i većina dječaka, u početku bavio fudbalom, ali se vremenom ljubav prema sportu okrenula na drugu stranu, tačnije ka borilačkim sportovima, jer je, kako kaže, želio samo da nauči da se brani.

“Jedan moj prijatelj je pokrenuo klub u Palama i tu sam trenirao više od godinu dana i svidjelo mi se. Poslije nekog vremena klub je ugašen, a ja sam se prebacio na džudo i trenirao dvije godine, a kada sam malo stasao, počeo sam da treniram u MMA klubu u Sarajevu, u kojem sam i danas”, priča Petar, dodajući da na treninge najčešće ide auto-stopom.

Iako se MMA sastoji iz nekoliko borilačkih sportova, kao što su rvanje, kik-boks, brazilski džijudžicu i džudo, Petar objašnjava da postoje određena pravila, te da se protivnik ne smije udariti u određene dijelove tijela kako bi se izbjegle ozbiljnije povrede. Iako su povrede neizbježne, Petar smatra da treba savladati taj strah, kao i u svemu u životu.

Njegov radni dan počinje u devet časova laganim jutarnjim treningom, nakon kojeg odlazi na posao u poslastičarnicu. Ističe da sedmično ima 11 treninga, te da vremena za zabavu i opuštanje gotovo da i nema.

“Trening ujutru je obično laganiji kondicioni, nakon kojeg idem na posao, gdje radim do 17 časova. U šest sati popodne je drugi trening, koji traje otprilike dva sata i on je takozvani situacioni trening, tj. simulira borbu. Nakon tog treninga opet idem na posao i tako iznova svaki dan”, kaže Petar.

On ističe i da roditelji nisu oduševljeni sportom kojim se bavi, ali da mu pružaju podršku i da su veoma srećni zbog njegovih uspjeha, a veliku podršku ima i od profesora.

Ovaj talentovani mladić do sada je nastupio na šest regionalnih takmičenja, sa kojih se vratio sa osvojenih pet prvih i jednim drugim mjestom. Pored MMA, u kojem ima skor od devet pobjeda i dva poraza, takmiči se i u brazilskom džijudžicuu, u kojem je do sada ostvario 20 pobjeda i doživio samo tri poraza.

“Polako se i kod nas razvija MMA scena, iako je to i dalje slabo i trenutno se ne možemo porediti sa drugim zemljama u regionu. Kod nas je situacija najslabija i imamo samo jedan klub u Sarajevu”, ističe Petar.

On dodaje i da ima onih koji se uplaše kada im kaže čime se bavi, ali i da taj strah brzo nestane. Naglašava da mu je cilj da bude što uspješniji u ovom sportu.

“Ovaj sport volim iz srca. Ali, potrebno je mnogo godina da se borac probije do vrha, gdje može zaraditi finu svotu novca”, navodi Petar, koji u budućnosti planira da se profesionalno bavi ovim sportom.

Za kraj Petar poručuje svim mladim ljudima u Republici Srpskoj da slijede svoje snove u onome u čemu se vide, bilo da se radi o sportu ili nekoj drugoj sferi života.

Stil života

Petar navodi da je MMA za njega stil života i da mu je najveći motiv u karijeri da dođe do UFC-a.

“Mi 24 sata moramo živjeti taj život. Noćnog života i izlazaka nema, moramo biti 100 odsto posvećeni treningu. Kada bih izlazio, ne bih mogao da se oporavim za jutarnji trening i samim tim taj dan pada u vodu”, priča on.

Filter 2019