Петар Благојевић из Пала један од ријетких ММА бораца у БиХ: Из сластичарнице правац у ринг

Извор: Глас Српске

Седамнаестогодишњи Петар Благојевић из Пала један је од ријетких у БиХ, а једини на подручју града Источно Сарајево, који се бави мјешовитим борилачким вјештинама, познатијим као ММА. Овај ученик средње туристичке школе, који током распуста ради у посластичарници, све слободно вријеме користи како би тренирао спорт у којем види своју будућност.

Петар се, као и већина дјечака, у почетку бавио фудбалом, али се временом љубав према спорту окренула на другу страну, тачније ка борилачким спортовима, јер је, како каже, желио само да научи да се брани.

“Један мој пријатељ је покренуо клуб у Палама и ту сам тренирао више од годину дана и свидјело ми се. Послије неког времена клуб је угашен, а ја сам се пребацио на џудо и тренирао двије године, а када сам мало стасао, почео сам да тренирам у ММА клубу у Сарајеву, у којем сам и данас”, прича Петар, додајући да на тренинге најчешће иде ауто-стопом.

Иако се ММА састоји из неколико борилачких спортова, као што су рвање, кик-бокс, бразилски џијуџицу и џудо, Петар објашњава да постоје одређена правила, те да се противник не смије ударити у одређене дијелове тијела како би се избјегле озбиљније повреде. Иако су повреде неизбјежне, Петар сматра да треба савладати тај страх, као и у свему у животу.

Његов радни дан почиње у девет часова лаганим јутарњим тренингом, након којег одлази на посао у посластичарницу. Истиче да седмично има 11 тренинга, те да времена за забаву и опуштање готово да и нема.

“Тренинг ујутру је обично лаганији кондициони, након којег идем на посао, гдје радим до 17 часова. У шест сати поподне је други тренинг, који траје отприлике два сата и он је такозвани ситуациони тренинг, тј. симулира борбу. Након тог тренинга опет идем на посао и тако изнова сваки дан”, каже Петар.

Он истиче и да родитељи нису одушевљени спортом којим се бави, али да му пружају подршку и да су веома срећни због његових успјеха, а велику подршку има и од професора.

Овај талентовани младић до сада је наступио на шест регионалних такмичења, са којих се вратио са освојених пет првих и једним другим мјестом. Поред ММА, у којем има скор од девет побједа и два пораза, такмичи се и у бразилском џијуџицуу, у којем је до сада остварио 20 побједа и доживио само три пораза.

“Полако се и код нас развија ММА сцена, иако је то и даље слабо и тренутно се не можемо поредити са другим земљама у региону. Код нас је ситуација најслабија и имамо само један клуб у Сарајеву”, истиче Петар.

Он додаје и да има оних који се уплаше када им каже чиме се бави, али и да тај страх брзо нестане. Наглашава да му је циљ да буде што успјешнији у овом спорту.

“Овај спорт волим из срца. Али, потребно је много година да се борац пробије до врха, гдје може зарадити фину своту новца”, наводи Петар, који у будућности планира да се професионално бави овим спортом.

За крај Петар поручује свим младим људима у Републици Српској да слиједе своје снове у ономе у чему се виде, било да се ради о спорту или некој другој сфери живота.

Стил живота

Петар наводи да је ММА за њега стил живота и да му је највећи мотив у каријери да дође до УФЦ-а.

“Ми 24 сата морамо живјети тај живот. Ноћног живота и излазака нема, морамо бити 100 одсто посвећени тренингу. Када бих излазио, не бих могао да се опоравим за јутарњи тренинг и самим тим тај дан пада у воду”, прича он.

Filter 2019