Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

Od sutra specijalno odjeljenje u OŠ „Jovan Dučić“ u Kasindolu

Izvor: Srna

U prostorijama Osnovne škole /OŠ/ „Jovan Dučić“ u Kasindolu u Istočnoj Ilidži od sutra počinje nastava u novoformiranom specijalnom odjeljenju za djecu sa poteškoćama u razvoju, izjavio je Srni predsjednik Udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama „Zagrljaj“ Predrag Pušara.

Prema njegovim riječima, nastavu u ovom odjeljenju pohađaće četiri dječaka uzrasta od sedam do devet godina od kojih trojica polaze u prvi, a jedan u drugi razred.

On je istakao da je ovo veoma značajno za roditelje koji su djecu ranije morali da vode u Sarajevo, jer u Istočnom Sarajevu nije postojala ustanova specijalizovana za rad sa ovom djecom.

Pušara je dodao da odjeljenje može da broji maksimalno šest učenika sa kojima će raditi učiteljica koja ima iskustva u radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

Djeca će učiti po posebnom planu i programu, a tokom odmora družiće se sa učenicima koji pohađaju redovnu nastavu u ovoj školi.

„Ovo predstavlja veliki pomak za djecu sa poteškoćama u razvoju. Inkluzivna nastava koja je ranije uvedena i dalje će se odvijati za djecu koja mogu da je prate, a ovo odjeljenje je za djecu koja to nisu u stanju i potreban im je poseban plan i program“, rekao je Pušara.

On je podsjetio da je u martu, na inicijativu roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, Udruženje uputilo zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske da se formira specijalno odjeljenje na području grada Istočno Sarajevo za djecu iz Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Trnova.

Pušara kaže da Udruženje sa sjedištem u Istočnom Sarajevu trenutno broji 20 članova sa područja ove tri opštine, te da najmlađi član ima četiri, a najstariji 30 godina.

Nakon dobijanja saglasnosti resornog ministarstva, dodaje on, upućen je dopis osnovnim školama u Istočnom Novom Sarajevu, Istočnoj Ilidži i Trnovu i dogovoreno je da se za ovu namjenu koriste prostorije OŠ „Jovan Dučić“ u Kasindolu, a lokalne zajednice su obećale finansijsku pomoć za njihovo opremanje.

„Trenutno je samo Skupština grada Istočno Sarajevo uplatila 1.500 KM, a očekujemo i sredstva od opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.
Zahvaljujući prijateljima Udruženja, njihovom angažovanju i pomoći nekih firmi uspjeli smo da okrečimo prostoriju, postavimo laminat i sve je spremno za početak školske godine“, rekao je Pušara, dodajući da je potrebno još zamijeniti prozore.

On je naveo da zajedno sa Udruženjem amputiraca Istočno Sarajevo i Omladinskom organizacijim „Natura“ realizuju projekat inkluzivne, terapijske proizvodnje američke borovnice pod pokroviteljstvom „Karitasa“ i EU.

„Najveći problem za Udruženje su finansije jer moramo da finasiramo usluge logopeda i defektologa koje su djeci neophodne. Novac koji smo prikupljali tokom proteklih četiri i po godine je potrošen isključivo na usluge logopeda i defektologa, a svi roditelji rade volonterski. Neophodna nam je pomoć lokalnih zajednica sa čijeg područja su naši članovi“, istakao je Pušara i zahvalio pojedincima koji su pomogli rad Udruženja, kako finansijski, tako i u materijalno-tehničkim smislu.

On je dodao da Udruženje koristi prostorije u Ulici Druge sarajevske brigade broj 84 u Vojkovićima, u Istočnoj Ilidži, gdje im se mogu obratiti svi koji žele, a kontakt je moguće ostvariti i putem „Fejsbuk“ stranice Udruženja „Zagrljaj“. 

Filter 2019