Од сутра акција „Заштитимо дјецу у саобраћају“

Извор: Срна

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске почиње сутра са реализацијом акције „Заштитимо дјецу у саобраћају“ поводом почетка нове школске године у оквиру које ће спровести низ активности попут обиласка школа, предавања, регулисања саобраћаја у близини школа и појачане контроле возила која организовано превозе дјецу.

Акција се спроводи ради што сигурнијег учешћа дјеце у саобраћају с обзиром на то да се од 1. септембра и почетка школске године очекује њихово појачано присуство на путевима, а за одређени број дјеце то значи и прво самостално учествовање у саобраћају, саопштено је из МУП-а Српске.

У првој седмици акције, прије почетка школске године, полицијски службеници ће обићи све школе ради планирања појачане контроле у близини школа, те евидентирања најпогодније трасе кретања дјеце из удаљенијих подручја до школа, иницирања код надлежних институција да се обезбиједи проходност пјешачких зона, те постављање физичких баријера за спречавање директног изласка дјеце из школских дворишта на коловоз.

У првој половини септембра биће одржана предавања у основним школама да би се најмлађи упознали са основним правилима безбједног учешћа у саобраћају, нарочито пјешака и бициклиста.

Већ формиране школске патроле биће у функцији, а полицијски службеници ће иницирати формирање патрола у школама у којима већ нису оформљене.

У урбаним зонама и близини школских објеката биће појачано присуство и рад полицијских службеника који ће регулисати саобраћај у близини школа и омогућавати безбједан прелазак улице за најмлађе ученике, те ће евидентирати и санкционисати прекршаје непрописног паркирања у пјешачким и зонама школа, аутобуским стајалиштима и зонама пјешачких прелаза, те прекршаја однос возач – пјешак и непрописног кретања бициклиста по површинама намијењеним за кретање пјешака.

Полицијски службеници ће појачано контролисати возила која организовано превозе дјецу, а те ће возила за која се сумња да су технички неисправна бити упућена на ванредни технички преглед.

Акција „Заштитимо дјецу у саобраћају“ трајаће до 23. септембра.

МУП Српске позива учеснике у саобраћају, а посебно возаче, да буду одговорни, да поштују саобраћајне прописе и знакове, те тако допринесу заштити дјеце у саобраћају.

Filter 2019