Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /latinica

Održan prvi sastanak Foruma za građanske inicijative Grada Istočno Sarajevo

Izvor: gradistocnosarajevo.net

U sklopu projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2)“, koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo, održan je prvi sastanak Foruma za građanske inicijative Grada.

Cilj Foruma jeste da postane jedan od modela putem kojeg će se povećati uključenje građana u procese odlučivanja i intenzivirati komunikacija sa lokalnom upravom, što će dodatno uticati na unapređenje položaja različitih društvenih grupa.

Forum okuplja donosioce odluka i građane koji zajedničkim djelovanjem rade na rješavanju ključnih prioriteta lokalne zajednice.

Na prvom sastanku Foruma, identifikovane su ključne teme, odnosno prioriteti za rješavanje, a posebno se govorilo o problemima i potrebama mladih, te jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za pisanje projekata.

Naredni sastanak Foruma planiran je za početak oktobra, kada se očekuje učešće ostalih članova Foruma, kako bi se jasnije utvrdili prioriteti na čijoj realizaciji će se raditi.

Ova aktivnost sprovodi se u saradnji sa UNDP projektom „Aktivizam, angažman i odgovorna rješenja – MAKERS“.

U ime UNDP-a, kao realizatora projekta, sastanku Foruma su prisustvovale Selma Osmanagić Agović i Lejla Hodžić, te Aida Dolić, saradnica na projektu Makers.


Filter 2019