Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Одбојкашица из Источног Сарајева живи амерички сан

Извор: Глас Српске

Одбојкашица из Источног Сарајева Ана Оро већ трећу годину студира на универзитету Хилсбро на Флориди и брани боје колеџ тима који постиже врло добре резултате.

Дјевојка која је одбојкашки проходала у Славији, а потом наступала и за Радник признаје да живи амерички сан. Спојила је угодно са корисним и за сада јој на свим пољима иде више него добро. Студије теку својим током, а и каријера је почела како је пожељети могла. Имала је срећу да је доспјела у врло јаку екипу која је прошле године освојила треће мјесто на завршници државног првенства, а она изабрана у идеалну поставу. Обавезе на два фронта успијева да усклади на начин да ни факултет ни одбојка на трпе. Слободног времена скоро да и нема, нарочито у првом семестру.

“У прољећном семестру је другачије јер тада нема утакмица, већ имамо само тренинге. Тада слободно вријеме волим да искористим да истражујем град или да идем на плажу са пријатељима”, каже Оро.

Послије сјајних резултата у Српској одлучила је да се опроба “преко баре”. обавезе јој не представљају проблем јер ужива у сваком тренутку.

“Свјесна сам да су услови за бављење одбојком и могућности за напредак у САД много бољи. Спортисти су врло цијењени, посебно на факултету, гдје свакодневно наилазимо на огромну подршку”, нагласила је.

На почетку, признаје, није било једноставно. Каже да је након почетног узбуђења и упознавања друштва и околине услиједио културни шок. Како наводи, настојала је да сачува своје принципе и темеље на којима је одрасла, ипак свјесна да мора прихватити и туђе, односно прилагодити се средини у коју је дошла.

“Драго ми је што сам успјела да узмем најбоље од обје стране, те да на најбољи начин избалансирам позитивне стране земље из које долазим са оном у коју сам дошла. Као интернационални студент наишла сам на велико разумијевање, међутим, недостаје ми колективни дух који наши људи имају, а странци не. Индивидуализам у Америци је много израженији, што не мора нужно да буде лоше”, каже Оро.

Тренутно нема дугорочне планове. Отвара јој се неколико путева, како професионалних, тако и спортских, а она истиче да тренутно ужива у сваком тренутку. На успјехе гледа врло скромно трудећи се да буде добар узор дјевојчицама, али и својим млађим сестрама.

“Озбиљније сам се одбојком почела бавити када сам имала 11 година. И моја старија сестра Марија, као и млађе Јована и Дуња баве се одбојком. Њима покушавам да будем узор. Један од највећих страхова прије одласка било је одвајање од њих и евентуално пропуштање дијела њиховог одрастања. Три године касније, мислим да смо успјеле одржати контакт и чврст сестрински однос упркос и старосном, али и километарском јазу који нас дијели”, закључила је Оро.

Мајстор за сервис

Ана Оро игра на позицији примача сервиса и проглашена је за најбољег играча у пољу. Може се рећи да је врло комплетна играчица, а велики адут јој је сервис. Минуле године била је друга по броју асова, а у марту 2021. оборила је рекорд универзитета по броју асова, али и брзини сервиса која износи 90 километара на час.

Filter 2019