Thu. Sep 29, 2022
ћирилица /latinica

Novi turistički sadržaj na vrelu Miljacke

Izvor: Srna

U neposrednoj blizini vrela Paljanske Miljacke, na nadmorskoj visini od 1.010 metara, danas je završena prva faza uređenja izletišta, gdje je postavljen ram za fotografisanje i drveni šadrvan.
Ova lokacija nedaleko od centra Pala nudi prelijep pejzaž, čist vazduh, a sve to je privlačno za odmor i sigurno će doprinijeti da se ljudi vrate prirodi i poštuju je, istakli su učesnici u projektu uređenja izletišta.

Projekat je završen zahvaljujući Turističkoj organizaciji grada Istočno Sarajevo, Turističkoj organizaciji Republike Srpske uz podršku Speleološko-ekološkog društva „Orlovača“ sa Pala.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Ikonić rekao je novinarima da je u pitanju omiljeno izletište Paljana koje uz šumu, zelenilo, vodu pruža idealne uslove za ugodan boravak.

„Procijenili smo da je na izvorištu Paljanske Miljacke potreban foto-ram kao i šadrvan koji je nedostajao svim posjetiocima za odmor i uživanje u prelijepoj prirodi“, istakao je Ikonić.

On je dodao da je današnji projekat samo jedan u nizu od aktivnosti koje planiraju da rade na ovoj lokaciji zajedno sa Turističkim organizacijama Republike Srpske, opštine Pale i Speleološko-ekološkim društvom „Orlovača“, te najavio dodatno uređenje izletišta i označavanje šetačkih staza do srednjovijekovnog utvrđenja Gradine.

Prema njegovim riječima, svi ovi projekti će doprinijeti značajnoj promociji Pala i grada Istočno Sarajevo.

Predsjednik Speleološko-ekološkog društva „Orlovača“ Mladen Samardžić rekao je da nekoliko godina aktivno rade na zaštiti prirodnih dobara na području Pala i aktivno učestvuju u projektima Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo.

Samardžić je naveo da je današnji projekt jedan od boljih zbog same zaštite korita Miljacke jer je ona jedan od najvećih izvorišta sedre u BiH, pa bi u budućnosti trebalo raditi na njenoj zaštiti.

„Ako se dozvoli da se hoda po sedri i ostavlja smeće brzo će se ostati bez prirodne ljepote“, rekao je Samardžić.

Direktor Turističke organizacije opštine Pale Dragan Jakić istakao je da inicijativa projekta turističkih organizacija grada Istočno Sarajevo i Republike Srpske za postavljanje foto-rama i šadrvana ima veliki značaj za lokalnu zajednicu, smatrajući da će mnogi posjetioci napraviti lijepe kadrove na izvorištu, jednom od najvećih atrakcija u posljednje vrijeme.

Jakić je naveo da je u prethodnom periodu lokacija izvorište Paljanske Miljacke bila zapostavljena, ali sada ga nalaze i turisti i lokalno stanovništvo, pa će se u narednom periodu predano raditi na valorizaciji ovog značajnog resursa u opštini Pale koji će se povezati sa Gradinom.

Kada je riječ o posjeti turista opštini Pale, Jakić je istakao da je ona na vrhunskom nivou, posebno na Jahorini, a tome sigurno doprinose i turistički vaučeri.

Jakić je podsjetio da se 10 objekata na području Pala prijavilo na turističke vaučere i da je u razgovoru sa hotelijerima dobio informaciju da vlada dobra posjećenost, da imaju veliki broj dnevnih turista koji su dolazili u obilazak pa su ove godine prvi put vidjeli grupe u obilasku kulturno-istorijskig nasleđa opštine.

„To je dobar znak. Sa najavljenom izgradnjom gondole Pale-Jahorina sigurno ćemo imati sve veći broj turista što i jeste cilj i vizija opštine Pale, kako bi se pozicionirali i bili omiljeno mjesto turista koji dolaze i obilaze ovaj kraj“, poručio je Jakić.

Filter 2019