Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

Nema pojeftinjenja brašna i hljeba: Ni puni silosi ne obaraju cijene

Izvor: Glas Srpske

Prognoze da bi brašno usljed dobrog roda pšenice moglo pojeftiniti po svemu sudeći neće se uskoro obistiniti, a nepromijenjena situacija je i u pekarama.

Istakli su to sagovornici “Glasa Srpske”, navodeći da je žetva odavno završena i rod od domaćih ratara otkupljen.

Vlasnik mlina “Majić” iz Odžaka Ivica Majić rekao je i da uredno stiže pšenica iz Srbije i Hrvatske.

“Ukoliko još ima ratara koji nisu prodali rod, vjerovatno je riječ o onima kojima cijena nije odgovarala. Vidjećemo ko će na kraju biti u pravu, oni što su prodali ili ovi što čuvaju pšenicu. Godina je neizvjesna i nemoguće je bilo šta prognozirati”, rekao je Majić.

Govoreći o cijeni brašna, Majić je rekao da se očekivalo da će brašno pojeftiniti, jer je i cijena pšenice trenutno povoljnija nego što je bila u proljeće.

“Cijena struje, rada i goriva je otišla gore. Za sada neće poskupjeti brašno, ali teško i da će ići dolje. Gorivo je bilo 3,50 marke po litru, sada je nešto pojeftinilo, ali se ne zna već sutra šta će biti”, rekao je Majić.

Dovoljno pšenice imaju i u mlinu “Pavlović” u Bijeljini.

“Cijena brašna za sada ostaje nepromijenjena. Kapacitete smo popunili, sve količine pšenice koje smo planirali otkupili smo, tako da svega ima dovoljno”, poručio je vlasnik mlina “Pavlović” Čedomir Pavlović.

Mlinare prate i pekari koji kažu da za sada ni oni neće korigovati cijene svojih proizvoda.

“S obzirom na to da cijene brašna miruju nema promjena ni u pekarama. Teško je prognozirati šta će se dešavati u narednom periodu. Trenutno nema nekih oscilacija ni kada je riječ o cijeni pšenice. Zbog dobrog roda koji smo imali bilo je logično da dođe do pojeftinjenja, ali je situacija takva da ide i pšenica iz Rusije i Ukrajine, gorivo sporo pojeftinjuje, tako da i mi mirujemo. Ako brašno pojeftini i mi ćemo spustiti cijene hljeba i pekarskih proizvoda”, rekao je za “Glas” predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš, koji je i vlasnik pekare “Aleksa”.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosječna cijena kilograma pšeničnog bijelog brašna u julu ove godine iznosila je 1,86 KM, što je za 0,59 KM više nego u istom mjesecu lani. Potrošači u Srpskoj sada za kilogram bijelog hljeba u prosjeku plaćaju 2,95 KM, a prošlog ljeta je koštao 40 feninga manje. U istom periodu lani, kilogram polubijelog hljeba u prosjeku je koštao 2,63 marke, a u julu ove godine cijena je dostigla 3,20 KM.

Potražnja

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je da je žetva na području Posavine završena i da su prinosi od pet do devet tona po hektaru, ali da poljoprivredni proizvođači imaju problem sa plasmanom roda pšenice.

“Bez obzira na sve probleme, poput suše, imamo i problem sa plasmanom roda pšenice. Došlo je do pomaka kada je riječ o pitanju porasta cijena, ali i do smanjenja potražnje za ovom žitaricom”, naveo je Marinković.

Filter 2019