Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Нема појефтињења брашна и хљеба: Ни пуни силоси не обарају цијене

Извор: Глас Српске

Прогнозе да би брашно усљед доброг рода пшенице могло појефтинити по свему судећи неће се ускоро обистинити, а непромијењена ситуација је и у пекарама.

Истакли су то саговорници “Гласа Српске”, наводећи да је жетва одавно завршена и род од домаћих ратара откупљен.

Власник млина “Мајић” из Оџака Ивица Мајић рекао је и да уредно стиже пшеница из Србије и Хрватске.

“Уколико још има ратара који нису продали род, вјероватно је ријеч о онима којима цијена није одговарала. Видјећемо ко ће на крају бити у праву, они што су продали или ови што чувају пшеницу. Година је неизвјесна и немогуће је било шта прогнозирати”, рекао је Мајић.

Говорећи о цијени брашна, Мајић је рекао да се очекивало да ће брашно појефтинити, јер је и цијена пшенице тренутно повољнија него што је била у прољеће.

“Цијена струје, рада и горива је отишла горе. За сада неће поскупјети брашно, али тешко и да ће ићи доље. Гориво је било 3,50 марке по литру, сада је нешто појефтинило, али се не зна већ сутра шта ће бити”, рекао је Мајић.

Довољно пшенице имају и у млину “Павловић” у Бијељини.

“Цијена брашна за сада остаје непромијењена. Капацитете смо попунили, све количине пшенице које смо планирали откупили смо, тако да свега има довољно”, поручио је власник млина “Павловић” Чедомир Павловић.

Млинаре прате и пекари који кажу да за сада ни они неће кориговати цијене својих производа.

“С обзиром на то да цијене брашна мирују нема промјена ни у пекарама. Тешко је прогнозирати шта ће се дешавати у наредном периоду. Тренутно нема неких осцилација ни када је ријеч о цијени пшенице. Због доброг рода који смо имали било је логично да дође до појефтињења, али је ситуација таква да иде и пшеница из Русије и Украјине, гориво споро појефтињује, тако да и ми мирујемо. Ако брашно појефтини и ми ћемо спустити цијене хљеба и пекарских производа”, рекао је за “Глас” предсједник Удружења пекара регије Бијељина Раденко Пелемиш, који је и власник пекаре “Алекса”.

Према подацима Републичког завода за статистику просјечна цијена килограма пшеничног бијелог брашна у јулу ове године износила је 1,86 КМ, што је за 0,59 КМ више него у истом мјесецу лани. Потрошачи у Српској сада за килограм бијелог хљеба у просјеку плаћају 2,95 КМ, а прошлог љета је коштао 40 фенинга мање. У истом периоду лани, килограм полубијелог хљеба у просјеку је коштао 2,63 марке, а у јулу ове године цијена је достигла 3,20 КМ.

Потражња

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је да је жетва на подручју Посавине завршена и да су приноси од пет до девет тона по хектару, али да пољопривредни произвођачи имају проблем са пласманом рода пшенице.

“Без обзира на све проблеме, попут суше, имамо и проблем са пласманом рода пшенице. Дошло је до помака када је ријеч о питању пораста цијена, али и до смањења потражње за овом житарицом”, навео је Маринковић.

Filter 2019