Неиздавање рачуна напунило буџет са 2,8 милиона KМ

Извор: Независне новине

У првој половини ове године, инспектори Пореске управе Републике Српске извршили су 1.719 контрола евидентирања промета преко фискалних каса те су због утврђених неправилности издали 872 прекршајна налога на укупан износ новчане казне од 2,8 милиона KМ.

Из Пореске управе РС за “Независне” су рекли да је за 11 пореских обвезника изречена мјера привремене забране обављања ђелатности у складу са Законом о фискалним касама.

“У истом периоду прошле године инспектори су извршили 1.274 контроле евидентирања промета преко фискалних каса те су због утврђених неправилности издали 602 прекршајна налога на укупан износ новчане казне од 1,2 милиона KМ, а за девет пореских обвезника је изречена мјера привремене забране обављања ђелатности у складу са Законом о фискалним касама”, навели су из Пореске управе Републике Српске.

Kада су у питању казне, прописано је да су због неиздавања фискалних рачуна казне за предузетнике у распону од 4.000 до 8.000 KМ, за правна лица од 8.000 до 16.000 KМ и за одговорно лице у правном лицу од 2.000 до 4.000 KМ.

“У случају да порески обвезник у року од годину дана од дана извршења прекршаја понови исти прекршај, прописана је двоструко већа новчана казна. Поред тога, пореском обвезнику за којег се утврди да није издао фискални рачун изриче се и рјешење о привременој забрани обављања ђелатности у трајању од 30 дана, а које неће бити извршено уколико изречену новчану казну уплати у року од 72 сата”, појаснили су из Пореске управе РС.

Позвали су све пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане позивају да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем е-маил адресе kontakt@poreskaupravars.org или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе РС.

“Још једном наглашавамо да циљ није кажњавање пореских обвезника, већ њихово увођење у легално пословање и сузбијање нелојалне конкуренције”, навели су из Пореске управе РС.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске, навео је за “Независне новине” да се они залажу за потпуно поштивање закона.

“Свако ко не испуњава законом предвиђене обавезе на домаћем тржишту представља нелојалну конкуренцију онима који те обавезе у потпуности испуњавају. Неприхватљиво је да имамо оне који не плаћају све своје обавезе које су прописане законом јер са једне стране они крше закон, а са друге чине нелојалну конкуренцију онима који то чине”, објашњава Благојевић.

Он појашњава да је онај ко не испуњава све обавезе које су прописане законом конкурентнији на тржишту.

“То у принципу значи да он мање новца издваја за порезе те самим тим цијене својих производа може да снизи, за разлику од привредника који све обавезе испуњава”, закључио је Благојевић.

Filter 2019