Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Настава у Српској почиње 1. септембра

Извор: Срна

Настава у основним и средњим школама у Републици Српској у новој школској години 2022/23. почеће у четвртак, 1. септембра, речено је Срни из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Из Министарства су навели да је у прве разреде основних школа уписано око 9.100 ученика, што је за око 130 више у односу на број ученика из прошле школске године.

У прве разреде средњих школа уписано је око 9.000 ученика, од чега око 550 у 19 дефицитарних занимања, којима Влада обезбјеђује стипендију у првој години и плаћа трошкове превоза, истакли су из Министарства.

Када је ријеч о уџбеницима, за нову школску годину урађено је по 15 нових уџбеника за основно и средње образовање, од чега је 12 нових уџбеника за стручне предмете у средњим школама.

“Ове године ће у основним школама бити четири уџбеника мање што је наставак активности у складу са настојањима Министарства и два завода да се смањи тежина ђачке торбе”, додали су из Министарства.

Министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић изјавила је Срни да је завршена дигитализација у основним школама, док ће дигитални сервиси од септембра бити доступни и у свим средњим школама, те да ће подручне школе бити опремљене потребном рачунарском опремом.

“Дигитализовани су садржаји за 19 уџбеника /прва тријада и географија и историја за све разреде/, а у новој школској години ученици ће имати на располагању и садржаје уџбеника за четврти разред основних школа и српски језик и језичку културу за шести разред”, додала је Тривићева.

Говорећи о протоколу о сарадњи који је потписан са републичким Друштвом психолога, она је истакла да ће од септембра посебна пажња бити посвећена препознавању даровите дјеце и раду са њима по посебним програмима.

Тривићева је нагласила да се у области средњег образовања наставља са развојем дуалног образовања и са обезбјеђивањем практичне наставе за ученике средњих стручних школа код послодаваца.

“У сарадњи са послодавцима и школама обезбијеђена је практична настава у 1.067 компанија за 3.600 ученика, што је довело до запошљавања 50 ученика код послодаваца код којих су обављали практичну наставу, што је велики искорак”, закључила је је Тривићева.

Filter 2019