Thu. Sep 29, 2022
ћирилица /latinica

Mitropolit Hrizostom u četvrtak služi na Ravnoj Romaniji

Izvor: Srna

Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji u četvrtak, 11. avgusta, najavljeno je iz ovog hrama. Služba povodom Dana ovog manastira počinje od 9.00 časova.

Nakon liturgije biće služen pomen poginulim borcima, a potom će biti organizovna litija oko manastirskog hrama i svečana akademija.

Istoga dana će u porti manastira biti održane i 25. „Gospojinske večeri kulture“, u organizaciji sokolačke Ustanove za kulturu „Pero Kosorić“.

U okviru ove manifestacije svoje stihove govoriće mladi romanijski pjesnik, te nastupiti guslar, tri etno-grupe i hanpijesačko Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ „Sveti Pantelejmon“, rečeno je Srni u ovoj ustanovi.

Posjetioci svečanosti na Ravnoj Romaniji imaće priliku da pogledaju i izložbu starih i novih fotografija originalne glasinačke narodne nošnje pod nazivom „Gdje ja stadoh, ti produži“, autora Marka Radovića iz Beograda, te prisustovati prezentaciji narodne kuhinje i romanijskog meda i ljekobilja.

Kod manastira na Ravnoj Romaniji, kako je najavljeno, biće održano sportsko takmičenje „Romanijski višeboj“ za titulu „Hajduk Romanije“ – u gađanju vazdušnom puškom, skoku udalj i uvis iz mjesta, navlačenju klipa i bacanju kamena.

Pokrovitelj manifestacije „Gospojinske večeri kulture“ je opština Sokolac.

Manastir Svetog velikomučenika Georgija, poznat kao „Romanijska Sokolica“ osveštan je 2002. godine. Na unutrašnjim zidovima hrama upisano je 4.000 imena boraca sarajevsko-romanijske regije, koji su poginuli u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Filter 2019