Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /latinica

Marija Tošić – supertalentovani kriminolog

Izvor: Srna

Sokočanka Marija Tošić /24/ proglašena je za najboljeg studenta u generaciji od 115 studenata na fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Diplomirala je krajem prošle godine i stekla zvanje bečelor kriminalistike. Dobitnik je i Zlatne značke opštine Sokolac, što joj daje snagu da ide dalje u svom usavršavanju.

Na svečanosti dodjele diploma Tošićevoj, studentu sa prosjekom ocjena devet uručena i Povelje Univerziteta u Sarajevu kao najboljem studentu Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Dobila je i nagradu Ministarstva obrazovanja i nauke Vlade Federacije BiH, a u zadnjoj godini studija primala je stipendiju Grada Istočno Sarajevo, koja je, kako kaže, došla u pravi čas.

Mariji posebno zadovoljstvo i čast pričinjava priznanje “Zlatna značka opštine Sokolac” koje je primila u avgustu za Dan i krsnu slavu opštine, što doživljava kao podršku za trud koji je uložila tokom studija i nastavka usavršavanjau oblasti kriminalistike.

Njenom uspjehu, kaže, dodatno je doprinijelo to što su je roditelji podržali da upiše studij koji voli, kako bi u svom pozivu postigla što bolje rezultate i da dobro naučeno u teoriji pretoči u praksu.

“Kada sam upisla Gimnaziju opšteg smjera na Sokocu znala sam šta ću studirati jer sam sebe vidjela u pozivu vezanom za kriminalistiku i zavoljela taj posao prateći kriminalističe serije”, navela je Tošićeva.

Odavno se, kaže, zanimala za forenziku, rad sa dokazima i rad u laboratoriji u cilju dokazivanja i istrage.

Za studij u Sarajevu opredijelila se da ne bi roditelje izlagala dodatnim troškovima jer slični fakulteti postoje u Banjaluci i Beogradu, dosta udaljenijim gradovima od Sokoca.

Nakon što je diplomirala na fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, postala je student drugog ciklusa na istom Fakultetu u decembru prošle godine.

Položila je sve ispite i trenutno privodi kraju master rad na temu “Zaštita i postupanje sa maloljetnim počiniocoma krivičnih djela u BiH”.

Za ovu temu Tošićeva se opredijelila, jer je jako zastupljena i, kako kaže, na žalost veoma rasprostranjena društveno neprihvatljiva pojava u ovdašnjem društvu o kojoj se puno piše i govori, ali o kojoj nije napravljen neki jedinstven sistem i zakon koji se odnosi na tu materiju.

“Voljela bih da se u budućnosti bavim upravo tom maloljetničkom delinkvencijom, jer je osjetljiva tema i zahtijeva multidisciplinaran pristup.

Radi se o posebnom pravnom i institucionalnom tretmanu u odnosu na punoljetne počinioce krivičnih djela s obzirom na njihovu psihičku zrelost, ali ću o tome odlučiti kada odradim pripravnički ispit”, navodi Tošićeva za Srnu.

Ona ne krije radost što je odnevdavno počela da odrađuje pripravnički staž u Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu gdje ima priliku da se uz pomoć mentora susretne sa praktičnim dijelom spoznaje o bezbjednosnom sektoru kome i pripada.

Tošićeva za sada ne razmišla o odlasku u drugu sredinu, ukoliko joj se ukaže prilika da se zaposli u Ministarstvu unutrašnjih poslova u svom gradu ili okruženju, jer voli svoj zavičaj u koji bi se rado vratila čak iako bi imala šanse da ode u veću sredinu na dodatno usavršavanje.

Ova uspješna mlada Sokočanka u slobodnom vremenu je i aktivista Crvenog krsta i dobitnik je zlatne medalje za najboljeg šminkera na 25. Republičkom takmičenju ekipa prve pomoći na Palama.

Njenim putem pošao je i mlađi brat takođe uspješan student, sada već treće godine na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, jer mu je, kaže, prenijela ljubav prema stvaranju bezbjednosti i sigurnog okruženja u zajednici.  

Filter 2019