Sat. Oct 1, 2022
ћирилица /latinica

Istočni Stari Grad: Obilježena krsna slava Sveti velikomučenik Pantelejmon i 30 godina opštine

Izvor: Srna

Svetom arhijerejskom liturgijom, litijom oko crkve i lomljenjem slavskog kolača opština Istočni Stari Grad danas je obilježila krsnu slavu – Svetog velikomučenika Pantelejmona i 30 godina postojanja tokom kojih je od prostora gdje je život bio gotovo nemoguć postala jedna od najperspektivnijih opština u Republici Srpskoj.

Načelnik Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović je rekao da su 1992. godine ovu opštinu u Sarajevu osnovali hrabri i odvažni vizionari koji su imali sreću da ih naslijede nove generacije.

„Mi želimo da ovu opštinu vodimo u budućnost u kojoj znamo ko smo, gdje smo, čime raspolažemo i kakvi su nam izgledi da bi u budućnosti bili srećni ljudi“, naglasio je Gašanović.

On je ocijenio da opština raspolaže dobrom infrastrukturom i privredom, naglasivši da ima i omladinu koja će se zadržati na ovom prostoru, gdje će moći da se školuje i zaposli.

„Uvjeren sam da možemo privući mnoge investitore, a bitno je da imamo dobre komšijske odnose sa federalnim Sarajevom, sa Federacijom BiH. Naš cilj je da svi u ljubavi, zdravlju i veselju živimo na ovom prostoru, da ga se ne odreknemo i da od njega napravimo perspektivno mjesto, kao Švajcarsku“, rekao je Gašanović.

Prikazan je i film o nastanku i razvoju opštine „Naših prvih 30 godina“ u kojem je navedeno da je Istočni Stari Grad osnovan 22. februara 1992. godine sa sjedištem u centru Sarajeva, koje je, nakon ubistva srpskog starog svata 1. marta 1992. godine na Baščaršiji, moralo da se preseli na Crepoljsko.

Za odbranu Istočnog Starog Grada tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo je 99 srpskih boraca i nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kao i druge istočnosarajevske opštine i ova je morala da se razvija gotovo sa gole ledine.

Tokom današnje svečanosti uručena su i opštinska priznanja za nesebičnu pomoć institucionalnom stvaranju, izgradnju u razvoju Istočnog Starog Grada, a jedan od dobitnika je i prvi gradonačelnik Istočnog Sarajeva Mirko Šarović.

Šarović je rekao da je ova opština prošla tešku ratnu i poratnu sudbinu, ali da je od vremena kada se borila da opstane, izrasla u izuzetno perspektivnu lokalnu zajednicu.

„Ovo je najperspektivnija opština u Republici Srpskoj koja se snažno razvija jer ima mnogobrojne mogućnosti, ne samo u turizmu nego i u drugim oblastima“, rekao je on.

Šarović je napomenuo da se razvija infrastruktura i drugi sadržaji kojih ovdje nekada nije bilo.

„Ova opština je postigla nemoguće“, rekao je Šarović.

On je podsjetio da je Hram Svetog velikomučenika Pantelejmona započet 1996. godine, a završen 2002. godine.

„Ovaj hram je prvi svetionik koji je izgrađen nakon Dejtonskog sporazuma“, rekao je Šarović, istakavši da je ova opština dio jednog moćnog grada koji ima svoju viziju i budućnost, te da je uvjeren je da će krupnim koracima nastaviti da se razvija i dalje.


Filter 2019