Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Источна Илиџа: Усвојен ребаланс буџета у износу од 13.300.000 КМ

Извор: Срна

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа усвојили су данас на сједници ребаланс буџета за ову годину у износу од око 13.300.000 KМ, чиме су створени предуслови за рјешавање свих започетих пројеката у локалној заједници, те почињању нових капиталних пројеката, истакао је начелник Маринко Божовић.

Божовић је изјавио новинарима да су средства намијењена за рјешавање проблема социјалних категорија, спортске колективе, унапређење културних дешавања, те да се може рећи да је ребаланс буџета изузетно развојни.

Божовић је истакао да је данас усвојена одлука о давању сагласности за расписивање лицитације за продају више од 47.000 метара квадратних земљишта намијењених за изградњу објекта прихватилишта за псе на териротији Источне Илиџе.

“Ријеч је о међународном пројекту који ће сигурно мултипликовати велику корист свим становницима ове општине, али и града Источно Сарајево, па и Републике Српске, БиХ, јер се ради о пројекту за који су средства обезбијеђена од међународних донатора. Ту ће радити и велики број наших суграђана”, навео је Божовић, додајући да је ријеч о локалитету Накло- Војковићи.

Одборници су донијели и одлуку о додјели објеката амбуланте породичне медицине у Kасиндолу Дому здравља Источно Сарајево на кориштење.

Божовић је додао да је, такође, извршена ратификација споразума о оснивању Инфо-центра туристичке организације на подручју општине Источна Илиџа, а у ребалансу буџета су предвиђена средства за набавку просторија за ову установу.

“Можемо рећи да ће све оно што смо до сада радили и што је план да у наредних неколико мјесеци радимо бити успјешно реализовано на корист свих становника, а искључиво од чисто изворних средстава општине Источна Илиџа, без помоћи неких виших нивоа власти”, рекао је он.

Божовић је истакао да подржавају улагања Владе и увијек су за развој Републике Српске у свим њеним дијеловима, те се радују свим реализованим пројектима.

“Сматрамо да становници не смију ни на какав начин да буду дискриминисани, а ми одавно чекамо на изградњу Гимназије у Источној Илиџи. Ми сада имамо двије школе под истим кровом, а Влада у овој години распоређује 240.000.000 KМ за капиталне пројекате, а није обезбијеђен ни дио средстава за изградњу Гимназије у Источној Илиџи”, навео је он.

Шеф клуба одборника СНСД-а у СО Источна Илиџа Владимир Ћосовић истакао је да су гласали против усвајања ребаланса буџета, напомињући да њихови амандмани нису усвојени.

Он је додао да су се, између осталог, односили на помоћ болници “Србија”, одређеним спортским клубовима, изради идејног рјешења за вртић, као и за санацију Цабиног моста који је уништен током поплава.

“Kада је ријеч о информацијама и извјештајима о раду општинских предузећа Kомил, Услужни сервис и Топлане, нисмо их подржали. Сви послују негативно и питам да ли је неко одговоран за то и да ли је способан менаџмент који је на челу тих предузећа”, упитао је Ћосовић.

Он је истакао да су затаражили и помоћ од општине да се покуша наћи рјешење за одређене проблеме Основне школе “Јован Дучић” у Kасиндолу, када је ријеч о санацији крова, учионица…

“Kада је ријеч о изградњи Гимназије, /предсједник СНСД-а/ Милорад Додик је обећао и он ће испунити то обећање, у наредном периоду”, истакао је Ћосовић.

Одборници су усвојили информацију о стању школских објеката и материјалном положају школа на подручју општине, као и инфромацију о пословању привреде у овој локалној заједници у прошлој години.

Filter 2019