Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Иницијатива за очување српског идентитета и националног јединства

Извор: Срна

Удружења српских националних, научних, културних и медијских организација у Црној Гори позвала су у иницијативи странке које снагу црпе из потенцијала српског народа да безусловно превазиђу супротстављености и одлучно раде на постизању искреног и обавезујућег заједништва.

Текст иницијативе биће упућен политичким представницима српског народа у Црној Гори на усаглашавање да би се постигло неопходно јединство у настојању обезбјеђивања равноправности са другим народима и националним заједницама у Црној Гори.

Српски национални савјет наводи да су Срби у Црној Гори данас народ који се бори за опстанак у биолошком, државотворном, културолошком, привредном, социјалном и сваком другом смислу.

– Како је опстанак немогуће обезбиједити само појединачним ангажовањем, неопходна је саборност којом треба осмислити ангажовање за опстанак и напредак српског народа на етничким просторима Црне Горе који вјековима припадају Србима – наводи се саопштењу.

Из Савјета наводе да је српском народу у Црној Гори потребно заједништво које ће спријечити етничку, језичку, вјерску и културолошку дискриминацију и у потпуности зауставити асимилацију српског народа у Црној Гори.

Идеју саборности и заједништва треба подупирати мирним и ненасилним начинима, а напомињу и да ни по коју цијену не треба правити уступке о питањима националног идентитета, службене употребе српског језика и ћирилице, статуса СПЦ, историјске и културне традиције и укључености представника Срба у административни и државни систем.

Потписници иницијативе су Српски национални савјет Црне Горе, Удружење књижевника Црне Горе, Удружење новинара Црне Горе, Српски покрет “Његош” и Српски информативно културни клуб “Свети Сава”. 

Filter 2019