Thu. Sep 29, 2022
ћирилица /latinica

Dodatne količine pitke vode sa Jahorinskih vrela

Izvor: Filter

U zgradi Vlade Kantona Sarajevo jutros je održan sastanak o osiguranju dodatnih količina pitke vode za Kanton Sarajevo, kao i rekonstruisanje postojeće vodovodne mreže na teritorijama opština Pale i Istočni Stari Grad.

Sastanku su prisustvovali ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Enver Hadžiahmetović, direktor JP “Vodovod i kanalizacija” AD Pale Dejan Kojić i zamjenik načelnika opštine Pale Srđan Butulija, kao i direktor KJKP “Vodovod i kanalizacija” Rusmir Salić.

Po riječima ministra Hadžiahmetovića, projekat je dugoročno isplativ, a osim osiguranja novih količina pitke vode, ovaj način vodosnadbijevanja podrazumijeva i uštede električne energije za rad pumpnih stanica VIK-a, njihovo rasterećenje kao i olakšano održavanje vodovodne mreže.

“Dodatne količine vode koje bi na ovaj način pristizale na lokalitetu Hrida omogućile bi čak i rezervne količine u sistemu VIK-a. Projekat je zahtjevan i iziskuje značajna finansijska ulaganja, koja bi Kanton Sarajevo mogao osigurati kroz javno -privatno partnerstvo. Naša su očekivanja da će novi zakon koji je u pripremi olakšati procedure za investiranje. Po njegovom usvajanju, namjera je da formiramo radnu grupu za izradu projektnog zadatka i objavimo tender za zainteresirane firme”, istakao je ministar Hadžiahmetović.

Dejan Kojić, direktor javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija AD Pale iskazao je interesovanje  za ovaj projekt koji bi dodatne količine vode osigurao i za ovo preduzeće.

“Takođe bi se i obnovio transportni cjevovod u dužini od 25 kilometara od vrela Prače preko Bistrice, Brusa, do Hrida, koji je pušten u rad davne 1912. godine.  Na tom cjevovodu su česti  kvarovi, teren je nepristupačan, gubici su veliki, te bi izgradnjom novog cjevovoda sigurno u sistem vratili 20 do 30 litara vode u sekundi. To je za naše preduzeće značajno, kao i što ćemo dobiti dodatne količine vode kroz ovaj projekt”, istakao je direktor Kojić.

Srđan Butulija, zamjenik načelnika opštine Pale, zahvalio je ministru Hadžiahmetoviću na organizaciji sastanka ističući da projekt ima punu podršku i ove opštine.

“Što se tiče opštine Pale, kroz realizaciju ovog projekta, mi vršimo rekonstrukciju postojećeg cjevovoda na relaciji Vrelo Prače-Hrid, gdje imamo velike gubitke, ali takođe rješavamo problem vodosnabdijevanja kako opštine Pale, tako i Kantona Sarajevo za narednih 50 godina, kako struka procjenjuje”, istakao je Butulija.

Filter 2019