Додатне количине питке воде са Јахоринских врела

Извор: Филтер

У згради Владе Кантона Сарајево јутрос је одржан састанак о осигурању додатних количина питке воде за Кантон Сарајево, као и реконструисање постојеће водоводне мреже на територијама општина Пале и Источни Стари Град.

Састанку су присуствовали министар комуналне привреде, инфраструктуре, просторног уређења, грађења и заштите околиша Кантона Енвер Хаџиахметовић, директор ЈП “Водовод и канализација” АД Пале Дејан Којић и замјеник начелника општине Пале Срђан Бутулија, као и директор КЈКП “Водовод и канализација” Русмир Салић.

По ријечима министра Хаџиахметовића, пројекат је дугорочно исплатив, а осим осигурања нових количина питке воде, овај начин водоснадбијевања подразумијева и уштеде електричне енергије за рад пумпних станица ВИК-а, њихово растерећење као и олакшано одржавање водоводне мреже.

“Додатне количине воде које би на овај начин пристизале на локалитету Хрида омогућиле би чак и резервне количине у систему ВИК-а. Пројекат је захтјеван и изискује значајна финансијска улагања, која би Кантон Сарајево могао осигурати кроз јавно -приватно партнерство. Наша су очекивања да ће нови закон који је у припреми олакшати процедуре за инвестирање. По његовом усвајању, намјера је да формирамо радну групу за израду пројектног задатка и објавимо тендер за заинтересиране фирме”, истакао је министар Хаџиахметовић.

Дејан Којић, директор јавног предузећа Водовод и канализација АД Пале исказао је интересовање  за овај пројект који би додатне количине воде осигурао и за ово предузеће.

“Такође би се и обновио транспортни цјевовод у дужини од 25 километара од врела Праче преко Бистрице, Бруса, до Хрида, који је пуштен у рад давне 1912. године.  На том цјевоводу су чести  кварови, терен је неприступачан, губици су велики, те би изградњом новог цјевовода сигурно у систем вратили 20 до 30 литара воде у секунди. То је за наше предузеће значајно, као и што ћемо добити додатне количине воде кроз овај пројект”, истакао је директор Којић.

Срђан Бутулија, замјеник начелника општине Пале, захвалио је министру Хаџиахметовићу на организацији састанка истичући да пројект има пуну подршку и ове општине.

“Што се тиче општине Пале, кроз реализацију овог пројекта, ми вршимо реконструкцију постојећег цјевовода на релацији Врело Праче-Хрид, гдје имамо велике губитке, али такође рјешавамо проблем водоснабдијевања како општине Пале, тако и Кантона Сарајево за наредних 50 година, како струка процјењује”, истакао је Бутулија.

Filter 2019