Sun. Aug 7, 2022
ћирилица /latinica

Vlada izdvaja 1.500.000 KM za izgradnju nove osnovne škole u Istočnom Novom Sarajevu

Izvor: Filter

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Informaciju o opravdanosti osnivanja osnovne škole na području Opštine Istočno Novo Sarajevo. Nakon sjednice je saopšteno da će Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da obezbijede sredstva za izgradnju osnovne škole u Istočnom Novom Sarajevu, u iznosu od 1.500,000,00 KM.

Po važećem regulacionom planu, nova osnovna škola u Istočnom Novom Sarajevu biće smještena u obuhvatu regulacionog plana Centar 3, u blizini novog parka u Dečanskoj ulici.

U Elaboratu o opravdanosti osnivanja osnovne škole navedeni su glavni razlozi za pokretanje inicijative za izgradnju škole, a to su: preopterećenost ukupnim brojem učenika postojeće osnovne škole na teritoriji opštine; nedostatak radnog prostora sa opremljenim nastavnim sredstvima za organizaciju nastave; otežano izvođenje zadatog nastavnog plana i programa; smanjena bezbjednost učenika i tendencija rasta broj upisanih učenika u Osnovnu školu „Sveti Sava“ zbog priliva stanovništva.

Na području opštine  Istočno Novo Sarajevo u jedinu osnovnu školu JU OŠ „Sveti Sava“ upisano je 1.150 učenika, a njen kapacitet je 650 učenika, što otežava normalno odvijanje vaspitno-obrazovnog rada.

U poslednje tri godine došlo je do porasta upisa broja prvačića, a samim tim i broja odjeljenja i to: 134 učenika u šest odjeljenja za školsku 2020/2021. godinu, te 164 učenika u šest odjeljenja za školsku 2021/2022. godinu, a za narednu školsku 2022/2023. godini prema sadašnjoj evidenciji biće upisano najmanje 172 prvačića u osam odjeljenja.

Filter 2019