Fri. Aug 19, 2022
ћирилица /латиница

Влада издваја 1.500.000 КМ за изградњу нове основне школе у Источном Новом Сарајеву

Извор: Филтер

Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници Информацију о оправданости оснивања основне школе на подручју Општине Источно Ново Сарајево. Након сједнице је саопштено да ће Министарство просвјете и културе и Министарство финансија да обезбиједе средства за изградњу основне школе у Источном Новом Сарајеву, у износу од 1.500,000,00 КМ.

По важећем регулационом плану, нова основна школа у Источном Новом Сарајеву биће смјештена у обухвату регулационог плана Центар 3, у близини новог парка у Дечанској улици.

У Елаборату о оправданости оснивања основне школе наведени су главни разлози за покретање иницијативе за изградњу школе, а то су: преоптерећеност укупним бројем ученика постојеће основне школе на територији општине; недостатак радног простора са опремљеним наставним средствима за организацију наставе; отежано извођење задатог наставног плана и програма; смањена безбједност ученика и тенденција раста број уписаних ученика у Основну школу „Свети Сава“ због прилива становништва.

На подручју општине  Источно Ново Сарајево у једину основну школу ЈУ ОШ „Свети Сава“ уписано је 1.150 ученика, а њен капацитет је 650 ученика, што отежава нормално одвијање васпитно-образовног рада.

У последње три године дошло је до пораста уписа броја првачића, а самим тим и броја одјељења и то: 134 ученика у шест одјељења за школску 2020/2021. годину, те 164 ученика у шест одјељења за школску 2021/2022. годину, а за наредну школску 2022/2023. години према садашњој евиденцији биће уписано најмање 172 првачића у осам одјељења.

Filter 2019