Бруцоше чека чак 1.072 мјеста на буџету

Извор: Глас Српске

Свршени средњошколци који нису успјели да се упишу на жељени студијски програм од данас имају нову шансу, а у другом уписном року на два јавна универзитета у Српској на располагању је 1.072 мјеста на буџету.

Према подацима наведеним у конкурсу који је данас објављен у “Гласу Српске”, бањалучки Универзитет планира да упише 807 бруцоша, а од укупног броја, чак 537 може да уграби индекс на буџету, док је 169 мјеста планирано на самофинансирању. Осим тога, план је и да се упише 78 страних, те 23 ванредна студента.

На факултетима истичу како су свјесни да ни у другом року неће попунити баш сва слободна мјеста, али су увјерени да ће подијелити бар добар дио индекса на буџету.

Декан Природно-математичког факултета Горан Трбић рекао је за “Глас” да је од укупно преосталих 80 слободних мјеста на том факултету скоро 70 буџетских.

“Очекујем да ћемо добар дио буџетских мјеста попунити у другом року, с обзиром на то да се много заинтересованих ових дана распитивало за термин за предају докумената. У првом року смо имали двадесетак одсто више бруцоша, него у првом року прошле године”, рекао је Трбић.

У други уписни рок уздају се и на Рударском факултету у Приједору на коме је остало 18 слободних мјеста.

“Надам се да ћемо успјети да формирамо једну студијску групу од 15 студената, тако да је сасвим реално очекивати да у другом року упишемо још осам бруцоша. Већ нам је долазило четворо кандидата да питају за предају докумената”, рекао је декан тог факултета Владимир Малбашић, нагласивши да су сва преостала мјеста на овој високошколској установи буџетска.

Малбашић је рекао да овакав тренд имају већ неколико година, додајући да се Рударски факултет настоји прилагодити тржишту и жељама средњошколаца.

Проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву Владимир Владичић рекао је за “Глас Српске” да је на факултетима након првог рока остало 881 слободно мјесто од чега 535 буџетских.

“Највише слободних мјеста је на Филозофском факултету који има убједљиво највише студијских програма. Очекујемо да други уписни рок буде на нивоу протеклих година, односно да упишемо још 200 студената”, рекао је  Владичић, додајући да ће ова високошколска установа расписати и трећи уписни рок како би попунили око 80 одсто буџетских мјеста на Универзитету.

Пријемни испит

Пријем докумената за упис у прву годину првог циклуса студија у другом уписном року планиран је од 29. августа до 2. септембра. Пријемни испит је планиран 5. септембра. На Академији умјетности у Бањалуци полагање пријемног испита у другом року траје од 5. до 9. септембра.

Filter 2019