Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

Јавни позив за додјелу бесповратних средстава за сектор пољопривреде

Извор: Срна

У оквиру заједничког пројекта ЕУ и Владе Њемачке “ЕУ фор бизнис рикавери” објављен је јавни позив за додјелу 3,1 милион КМ бесповратних средстава инвестицијама у дигиталну трансформацију предузећа у сектору пољопривреде у БиХ.

На јавни позив могу се пријавити микро, мала и средња предузећа која се активно баве узгојем или прерадом воћа, укључујући садни материјал, виноградарство и маслине, те узгојем или прерадом поврћа, млијека, меса, јаја, рибе, житарица, гљива, зачинског биља, љекобиља или меда.

Средства подршке по једној пријави могу износити од 10.000 КМ до 200.000 КМ без ПДВ-а и могу се користити само за финансирање прихватљивих трошкова, саопштено је из УНДП-а.

За сваки пројекат подносилац пријаве мора обезбиједити властито суфинансирање у износу од минимално 15 одсто укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције, док ће пројекат финансирати максималних 85 одсто укупног износа кроз мјеру подршке.

У саопштењу се наводи да се прихватљиве инвестиције и трошкови односе на набавку опреме, машина, алата, комуникацијских уређаја, хардвера и софтвера за контролу, праћење, управљање и надзор производних процеса, професионалних и консултантских услуга.

Сви заинтересовани за учешће у јавном позиву концепте пројекта са потребном документацијом треба да доставе до 8. августа искључиво путем онлајн платформе.

Кроз пројекат ће, након првог круга евалуације, бити пружена и ескпертска подршка даљем развоју одабраних пројектних идеја.

Реализацијом ових инвестиција настоји се подржати модернизација пољопривредно-прехрамбеног сектора и побољшање руралне економије, наводи се у саопштењу УНДП-а.

Главни циљ је обезбиједити опстанак микро, малих и средњих предузећа у важним привредним секторима БиХ како би се смањили негативни ефекти изазвани пандемијом ковида 19.

Filter 2019