Sat. Aug 20, 2022
ћирилица /latinica

U Istočnom Sarajevu nema zvanično prijavljenih oboljelih od virusa korona

Izvor: Srna

Na području Istočnog Sarajeva od 29. juna nema zvanično prijavljenih pacijenata pozitivnih na virus korona, izjavio je Srni pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Domu zdravlja Istočno Sarajevo Danko Vasiljević.

On kaže da je, prema podacima ljekara porodične medicine, u posljednje vrijeme u blagom porastu broj pacijenata sa simptomima akutne respiratorne infekcije, ali da njima nije dokazano prisustvo virusa korona redovnim laboratorijskim metodama.

Prema njegovim riječima, pojava tih slučajeva ne znači i ponovno prisustvo virusa korona na ovom prostoru, jer postoje i druga oboljenja koja prate slični simptomi.

– Registrovali smo petnaestak takvih pacijenata i svi imaju blagu kliničku sliku, tako da se sve to završava klasičnom dijagnostikom i terapijom u okviru sistema porodične medicine – pojašnjava Vasiljević.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Republike Srpske Jelena Đaković Dević izjavila je juče u Banjaluci da se bilježi blagi rast broja zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj.

Sličnu konstataciju juče je saopštio i pomoćnik federalnog ministra zdravlja Goran Čerkez nakon sjednice Kriznog štaba, navodeći da raste broj zaraženih u FBiH, ali da je klinička slika blaža, s tim da je za 2,1 odsto povećana smrtnost.

On je poručio pacijentima koji imaju hronične bolesti da po preporuci prime i četvrtu dozu vakcine, kojih ima dovoljno za sve zainteresovane građane.

Filter 2019