Fri. Aug 19, 2022
ћирилица /латиница

У Залазју 12. јула помен Србима убијеним на Петровдан

Извор: Срна

У Залазју ће 12. јула бити обиљежено 30 година од страдања 69 српских цивила и војника на Петровдан 1992. године у сребреничким селима Сасе и Залазје и братуначиким Биљача и Загони.

Након Свете литургије у цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници, чланови породица погинулих, родбина, комшије, саборци и поједине делегације посјетиће мјеста страдања, положити цвијеће код спомен-обиљежја и прислужити свијеће за покој душа настрадалих на гробљу у Братунцу и стратиштима у Биљачи и Сасама.

Код споменика и костурнице на Залазју у 12.30 часова биће служен парастос за Србе убијене на Петровдан 1992. године, као и за све остале српске војнике и цивиле из ове општине погинуле у Одбрамбено-отаџбинском рату, али и жртвама овог села које су убиле усташе други дан Тројчиндана 1943. године.

Тиме ће бити завршен програм традиционалне меморијалне манифестације
“Петровдански дани” која се организује у знак сјећања на погинуле Србе.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора започето у априлу, јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, 12. јула 1992. године, упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све пред собом.

Тог дана у борби “прса у прса” убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, а 22 су нестала и заробљена.

Посмртни остаци 10 несталих Срба случајно су пронађени и ексхумирани 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Идентификовани су послије више од годину дана и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније.

Десет несталих Срба још нису пронађени и њима се губи сваки траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици.

За ове, као и за многе друге масовне злочине почињене над Србима из Сребренице и средњег Подриња још нико није одговарао.

Организатор овог обиљежавања је Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.

Filter 2019