Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Ухапшен гранични полицајац, осумњичен да је криминалцима омогућио да прелазе границу и шверцују дрогу

Извор: Глас Српске

Припадници Граничне полиције БиХ ухапсили су, по налогу Тужилаштва БиХ свог колегу који је осумњичен да је припадницима организоване криминалне групе, која је разбијена акцијом “Голуб”, одавао информације те им давао упуте и помагао их у илегалном преласку границе БиХ, чиме је омогућио кријумчарење веће количине опојних дрога.

– Осумњичени је под истрагом Тужилаштва у предмету организованог криминала и осумњичен је за коруптивно дјеловање и злоупотребу  полицијске дужности и доступних информација. Према прикупљеним доказима, наведени осумњичени био је у контакту с припадницима организоване криминалне групе коју у предмету Рашевић и други (акција „Голуб“), истражује Тужилаштво БиХ због организованог криминала, кријумчарења велике количине наркотика и других кривичних дјела – саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Додаје се да су прикупљени докази да је осумњичени припадник Граничне полиције БиХ осумњиченима помагао како би остварио незакониту имовинску корист.

Полицијски службеници Граничне полиције БиХ осумњиченог ће у законском року предати тужиoцу, који ће га испитати, након чега ће донијети одлуку о даљим активностима у предмету.

Из Граничне полиције БиХ потврдили су да су колегу ухапсили у акцији “Код” током које се обављају претреси на више локација. Истакли су да се акција  спроводи под надзором Тужилаштва БиХ, а  по наредбама Суда БиХ, на подручју Гацка и Устиколине.

– Активности су усмјерене  на доказивање незаконитих радњи у којима су осумњичене особе, као припадници групе за организовани криминал од краја 2019. до марта 2021. године учествовали у међународном неовлашћеном промету већих количина  дроге из Црне Горе према БиХ и даље према државама Европске уније. Тако су остварили значајну финанцијску корист, а у наведеним незаконитим активностима је учесвтовао и припадник Граничне полиције БиХ, распоређен у Јединици граничне полиције Требиње, који је лишен слободе – наводи се у саопштењу.

Додаје се да се претреси спроводе на неколико локација које користе осумњичени, у циљу проналска доказа и предмета важних за кривични поступак  због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело организовани  криминал, неовлаштен промет опојним дрогама и примање дара и других облика користи.

Из Граничне полиције су истакли да је током акције остварена сарадња са полицијским службеницима Управе полиције МУП-а Кантона Сарајево.

Током акције “Голуб”,  половином марта  ове године, ухапшене су четири особе због сумње да су организовано шверцали веће количине сканка, марихухане и кокаина из Црне Горе у БиХ, а затим их пребацивали на илегално нарко тржиште у земље Европске уније.

Тада су “пали” Жарко Јокнић из Фоче,  Срећко Мандић из Источног Сарајева, Влатко Блажевић из Травника и Блаженко Рашевић из Пала. Током акције заплијењено је више од пет килограма дроге те већа количина новца за коју се сумња да је стечена кривичним дјелом,  као и панцир и пиштољ с оквиром. Акција је дуго припремана и у фебурару је пронађено пет килограма дроге и одређени докази против осумњичених.

Према незваничним инфромацијама, између осталог, током акције претресен је кафић “Контакт” у Палама који је наводно у власништву Рашевића. Према непотврђеним информацијама панцир, те пиштољ с оквиром и више од четири хиљаде евра нађени су претресом објеката и возила које користи Блажевић.

Filter 2019