Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Урош Бјелица предсједник Уније студената Српске

Извор: Срна

Урош Бјелица, студент Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, изабран је за предсједника Уније студената Републике Српске на конститутивној сједница овог тијела која је одржана данас у Источном Сарајеву.
Бјелица је изјавио новинарима да је на ову функцију изабран једногласно и захвалио свим члановима Уније студената на указаном повјерењу, изразивши наду да ће то и оправдати у наредном периоду.

Говорећи о наредним активностима, Бјелица је најавио да ће прва у низу бити обиљежавање Дана српског јединства 15. септембра, а централни догађај организован у Источном Сарајеву.

“Разговарали смо и са представницима кровне студентске организације из Србије. Они ће доћи да подрже нашу активност и очекујемо да ћемо тада да окупимо од 1.500 до 2.000 студената и пошаљемо јасну поруку јединства, да дишемо као једна душа. Наставља се сарадња студената Републике Српске и Србије која ће се и интензивирати спроводећи заједничке активности”, истакао је Бјелица.

Бјелица најављује да слиједи јача бора за побољшање студентског стандарда.

“Осим едукативних пројеката, који су и забавног карактера, Унија студената је укључена и у инфраструктурне пројекте и циљ је да се заврше започети, као што је изградња студентског дома у Источном Новом Сарајеву, као и зграда Факултета физичког васпитања и спорта. Имаћемо и одређене састанке да се крене у процедуру изградње зграде Музичке академије и Ректората Универзитета у Источном Сарајеву”, истакао је Бјелица.

Он је додао да ће бити и нова иницијатива Уније студената за изградњу студентских домова и фискултурне сале у Бијељини.

Потпредсједник Уније студената Републике Српске Владан Гачић, студент Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци, истакао је да му је посебно задовољство што је на ову функцију изабран једногласно јер би студенти оба јавна универзитета требало да сарађују на свим пројектима који се баве студентским питањима у Српској.

Он наводи да је недавно договорена изградња студентског одмаралишта са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић, а више информација ће бити познато по завршетку пројектне документације.

“Осим тога, имамо и пројекат у вези са стварањем студентског сервиса за запошљавање студената при Универзитету у Бањалуци”, истакао је Гачић.

Према његовим ријечима, студенти не би требало да се дијеле, јер постоје два јавна универзитета која је потребно чувати, јер су они у суштини Република Српска.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Kулић је пожелио успјешан рад новом сазиву Уније студената Републике Српске, уз жељу да буду бар мало бољи од претходника, јер је циљ поправљати се свакодневно.

Kулић је захвалио претходном руководству Уније студената на посвећеном и преданом раду високом образовању у Републици Српској.

“Данас ме посебно одушевио начин рада и функционисања Уније студената. Радује ме да се студенти о свим стварима једногласно договарају, да имају исти статус оба универзитета што је јесте циљ свих нас”, истакао је Kулић.

Он је додао да ће подржати идеје које имају представници Уније студената Републике Српске.

“Они као млади људи имају право да маштају о бољем животу у Републици Српској и ми који радимо на универзитетима и Влада Републике Српске би требало да учинимо све да они и остану у Српској, јер су нешто најбоље што имамо и они ће је мијењати на боље”, сматра Kулић.

Filter 2019