Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

“Transparentni mladi Istočno Novo Sarajevo” uskoro počinju sa radom

Izvor: Filter

Udruženje građana „Transparentni mladi Istočno Novo Sarajevo“, koje je u ovoj opštini osnovano početkom 2022. godine s ciljem podsticanja sistemskog unapređenja i razvoja omladinskog organizovanja, te zastupanja interesa i prava omladine, uskoro počinje sa radom.

Udruženje je osnovano 3. januara 2022. godine sa sjedištem u Ulici cara Dušana broj 58, opština Istočno Novo Sarajevo, a od 28. juna je upisano u sudski registar, što je u „Službenom glasniku Republike Srpske“ objavljeno 14. jula 2022. godine.

„Ciljevi i zadaci udruženja su podsticanje sistemskog unapređenja i razvoja omladinskog organizovanja i politike uz aktivno učestvovanje omladine, afirmacija omladinskih aktivnosti i zastupanje interesa i prava omladine, te edukacija, informisanje i poboljšanje statusa mladih“, ističe direktor ovog udruženja Teodor Majmunović.

On dodaje da su među ciljevima i zadacima udruženja i organizovanje kulturnih i drugih manifestacija od značaja za mlade, obavljanje sportskih aktivnosti i sa njima povezanih sportskih djelatnosti s ciljem promocije sporta i zdravog načina života mladih, organizovanje seminara i susreta za mlade, razvoj programa za djecu i mlade koji će doprinositi njihovoj zastupljenosti u medijima i društvenim mrežama i organizovanje drugih aktivnosti važnih za poboljšanje položaja mladih u društvu. 

„Trudićemo se da, u narednom periodu, nizom aktivnosti i edukacija radimo prvenstveno na poboljšanju položaja omladine  na području  grada Istočno Sarajevo, ali i grada Trebinje, gdje će naše udruženje takođe djelovati. Planiramo da Istočno Sarajevo i Trebinje učinimo boljom životnom sredinom za mlade. Naravno, u budućnosti ćemo se truditi da djelujemo i na republičkom i nivou BiH“, navodi Majmunović.

On je pozvao sve zainteresovane mlade ljude da se prijave putem elektronske pošte transparentnimladi@gmail.com i postanu članovi udruženja, te daju svoj doprinos aktivnijem i boljem učestvovanju mladih u svim društvenim procesima.

Predsjednik Skupštine „Transparentnih mladih“ Marko Simović ističe da će mladi kroz ovo udruženje imati priliku da daju doprinos u razvoju svog grada, kao i poboljšanju položaja mladih u društvu i razvijanju svijesti koliko je bitno da mladi učestvuju u razvoju zajednice.

„Promovisaćemo zdrav način života kroz organizivanje edukacija. Mladi moraju da znaju koliko je sport bitan u razvoju i zato ćemo da organizujemo razne sportske aktivnosti i time pokažemo mladima značaj sporta. Naš trud će mladi znati da prepoznaju i postaće dio tima“, navodi Simović.

Potpredsjednik Skupštine ovog udruženja Slađan Orbović kaže da će „Transparentni mladi“ djelovati i na području grada Trebinje, te da očekuje da će mladi biti zainteresovani da se uključe u rad udruženja i doprinesu aktivnijem učestvovanju omladine u društvu.

„Fokus udruženja će biti na edukacijama, kako srednjoškolaca tako i studenata. Trudićemo se da mladi uporedno dobiju bolje formalno i neformalno obrazovanje i time dodatno poboljšaju svoje znanje i sposobnosti“, poručio je Orbović.

Filter 2019